Planul secret al lui Putin

Planul secret al lui Putin

La doar o zi după ce negocierile ruso-americane de la Geneva s-au încheiat indecis, războiul declaraţiilor între est şi vest continuă la cote alarmante. Ministrul britanic de externe susţine că Vladimir Putin vrea să-l înlocuiască pe
preşedintele ucrainean Vladimir Zelensky cu o marionetă a Moscovei. În plus, Federaţia Rusă pare să găsească aliaţi neaşteptaţi chiar la vârful armatei celei mai importante forţe europene, Germania.

Într-un comunicat de o duritate fără precedent la adresa Rusiei, şeful diplomaţiei britanice face publice concluziile
unor rapoarte secrete. Potrivit acestora, ţarul de la Kremlin încearcă să instaleze un nou lider în Ucraina, sub
ameninţarea unei invazii iminente. Vladimir Zelensky ar urma, cel mai probabil, să fie fie înlocuit de fostul deputat
ucrainean Evgheni Moraev, un apropiat al Kremlinului şi al serviciilor secrete ruseşti.

Dezvăluirile britanice vin în contextul în care unitatea de poziţie a Occidentului faţă de Federaţia Rusă este subminată chiar din interiorul blocului. Dependentă de gazele ruseşti, Germania se confruntă cu o alegere dificilă. Viziunile contradictorii sunt prezente chiar şi în sânul armatei. Recent, şeful marinei a declarat că Peninsula Crimeea nu va mai aparţine niciodată Ucrainei.

Declaraţiile amiralului au stârnit un val de reacţii la nivel internaţional. Discursul a înfuriat şi oficialii de rang înalt din cadrul ministerului de externe de la Berlin. Aşa că la scurt timp a venit şi un anunţ oficial. Şeful marinei germane şi-a dat demisia. Scandalul vine într-un context în care politica Germaniei faţă de Federaţia Rusă stârneşte deja suspiciune în rândul partenerilor din Estul-Europei. Presa a relatat pe larg opoziţia fermă a Berlinului de a permite transferul de arme către Ucraina. Cea mai mare forţă economică a continentului a refuzat solicitarea Estoniei de a livra Kievului artilerie de fabricaţie germană.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt