Peste 9.000 de nepalezi lucrează în România

Peste 9.000 de nepalezi lucrează în România

Din ce în ce mai mulţi oameni din Asia vin în România să muncească. Spun că este o ţară sigură şi că aici le e mai uşor să se angajeze. Pleacă de acasă însă cu inima frântă. Îşi lasă în urmă familia şi prietenii. Se separă de cei dragi, pentru că au nevoie de bani. 77 la sută dintre ei sunt bărbaţi şi cei mai mulţi vin din Bangladesh şi Nepal.

Grissay este de trei ani în România şi lucrează într-un restaurant din Timişoara. Tot de trei ani nu şi-a mai văzut copiii. Speră să se ducă acasă anul viitor, dar îi e frică să nu îşi piardă locul de muncă. Le trimite lună de lună bani şi vorbeşte cu ei mereu. Dorul însă nu dispare. Bărbatul visează la ziua în care îşi va strânge din nou copiii în braţe. În aceeaşi situaţie e şi Misra. El a venit în urmă cu patru ani în România.

Reprezentanţii firmelor de recrutare spun că tot mai mulţi asiatici aleg să lucreze în ţara noastră, pentru că aici se simt în siguranţă. Peste 60 la sutăă dintre cetăţenii asiastici care lucrează în România sunt tineri cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani.

Peste 28 la sută dintre asiatici spun că le e greu să înveţe româna sau engleza. Statul român a aprobat anul acesta un contingent nou de 100 de mii de muncitori străini. Cei mai mulţi vin din Nepal. Ultimele dată arată că aproape nouă mii de nepalezi au permis de şedere cu drept de muncă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt