Pericolul de după pandemie. Kraken, cea mai infecţioasă tulpină Covid

Pericolul de după pandemie. Kraken, cea mai infecţioasă tulpină Covid

Pe lângă gripă şi viroză însă România se va confrunta şi cu o nouă subvariantă Omicron, denumită XBB 1.5 sau Kraken! Virusul produce deja de câteva săptămâni foarte multe infectări în Asia şi Statele Unite. Noua variantă este cea mai infecţioasă de până acum, dar formele de boală pe care le dă nu sunt neapărat mai grave faţă de cele cu care ne-am confruntat, spun specialiştii. Virusul ar putea duce însă la complicaţii în cazul celor care au şi alte boli.

Subvarianta XBB 1.5 sau Kraken, noua subvariantă Omicron este cea mai infecţioasă tulpină de până acum. Ea are capacitatea de a evita imunitatea dobândită de cei care au trecut anterior prin infecţie, de către cei care s-au vaccinat sau de către cei care -au îmbolnăvit şi s-au şi vaccinat. Sunt deja zone în lume unde virusul are o răspândire rapidă.

Noua variantă nu dă însă neapărat forme mai grave de boală, însă pericolul poate veni din infectarea simultană cu virus gripal şi cu sars cov 2, varianta kraken.

Fiecare dintre noi ar trebui să ne folosim de măsurile pe care le cunoaştem încă din pandemie, spun medicii, în aces nou context. Asta înseamnă vaccinare, mască în spaţiile închise, aglomerate şi igienă temeinică a mâinilor. Alimentaţia echilibrată şi sportul însă nu în exces ne ajută.

Subvarianta kraken deocamdată este un semnal de alarmă pentru Europa, deşi a fost depistată în mai multe ţări, printre care Franţa, Germania şi Spania. O explozie de cazuri în România ar coincide cu sezonul gripal dificil, lucru care ar aglomera şi mai mult unităţile sanitare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt