Pensii incerte pentru generaţiile tinere

Pensii incerte pentru generaţiile tinere

Într-o Românie în care pensia minimă abia în 2022 a ajuns la 1.000 de lei, tinerii nici nu îndrăznesc să se gândească la bătrâneţe. Cei care reprezintă forţa de muncă de astăzi vor primi la pensie doar o pătrime din ce salariu au în prezent, dacă se menţin regulile din prezent. Iar pentru suma decentă de 1.500 de lei - bani în mână, la pensie, ar trebui să câştige acum 6.000 de lei brut. Între timp, guvernul intenţionează să reglementeze plata pensiilor din pilonul II, iar cei care cotizează ar putea primi, dacă au nevoie, toţi banii deodată.

Viitoarele generaţii de pensionari ar urma să primească la pensie un sfert din venitul brut pe care îl câştigă în prezent. De exemplu, un tânăr de 30 de ani care are un salariu de 6.000 de lei brut, adică aproximativ 3.500 de lei net, peste câteva decenii, când va ieşi la pensie, va primi aproximativ 1.500 de lei pe lună.

Tinerii din România nu-şi pun prea mari speranţe în pensie.

Pensionarii de astăzi, îi compătimesc pe cei de mâine.

Specialiştii le recomandă tinerilor care se gândesc totuşi la vârsta pensionării să găsească alternative. Pensia privată sau investiţia într-o afacere sunt doar două variante. Între timp, guvernul se pregăteşte să schimbe regulile pentru viitorii pensionari, în privinţa pilonului II.

De la 1 ianuarie 2022, guvernul a majorat punctul de pensie de la 1.442 lei la 1.586 lei. Tot atunci, pensia minimă a ajuns la o mie de lei. Doar că şi inflaţia a ţinut pasul cu aceste creşteri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt