PE amână aprobarea descărcării bugetare a Frontex pentru 2020 din cauza problemelor reproşate agenţiei

PE amână aprobarea descărcării bugetare a Frontex pentru 2020 din cauza problemelor reproşate agenţiei

Parlamentul European a decis miercuri să amâne aprobarea descărcării bugetare pentru 2020 a Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), exprimându-şi îngrijorarea privind respingerile ilegale de migranţi imputate organizaţiei, relatează AFP.

Eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat - cu 492 de voturi pentru, 145 împotrivă şi opt abţineri - pentru a amâna până în octombrie aprobarea descărcării de buget a Frontex pentru 2020.

Ei au invocat "incapacitatea agenţiei de a îndeplini condiţiile prevăzute în precedentul raport de descărcare al Parlamentului", incidente "legate de drepturile fundamentale", precum şi anchetele în curs deschise de Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF) pentru proastă gestiune.

Şeful contestat al Frontex, francezul Fabrice Leggeri, şi-a prezentat demisia la sfârşitul lui aprilie, în urma unei anchete a OLAF care îl viza atât pe el, cât şi alţi doi membri ai consiliului executiv al agenţiei. Leggeri a fost în special vizat de un raport al OLAF la începutul lui 2022, care nu a fost făcut public.

Frontex este acuzată cu regularitate, în special de ONG-uri, de practici de respingere ilegală a migranţilor şi de complezenţă faţă de autorităţile elene, de exemplu, atunci când acestea îi obligă pe migranţi să se îndrepte spre Turcia.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt