Paşaportul de vaccinare: Cum va funcţiona, cine îl va cere, unde va fi valabil. Cum devin companiile aeriene noul „vameş mondial”

Paşaportul de vaccinare: Cum va funcţiona, cine îl va cere, unde va fi valabil. Cum devin companiile aeriene noul „vameş mondial”

Omenirea trece în acest moment printr-o campanie mondială de vaccinare fără precedent care se dovedeşte a fi în acelaşi timp şi cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Vaccinul anti-COVID este soluţia la o problemă globală care, odată găsită, generează acum, conform legilor lui Murphy, o nouă problemă: în cazul de faţă, cea a paşapoartelor de vaccinare. Noile „adeverinţe electronice verzi” divid în aceste zile societatea şi provoacă dezbateri contradictorii: privite de unii drept Biletul de Aur al Omenirii, sau respinse de alţii cu exasperare, certificatele de vaccinare vor sfârşi prin a fi, aparent, inevitabile pentru toată lumea.

Dacă vaccinul este noua armă în războiul global contra coronavirusului, certificatul de vaccinare tinde să devină în aceste condiţii un veritabil „permis port-armă” pentru cei care doresc să călătorească în anumite ţări, fie în scopuri turistice, fie în interes de serviciu. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă Italia, care a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.

La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat însă o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt