Parlamentarii îşi măresc salariile în plină criză

Parlamentarii îşi măresc salariile în plină criză

În timp ce românii abia mai fac faţă scumpirilor galopante din ultima perioadă, aleşii şi-au votat majorări de salarii. Veniturile demnitarilor ar trebui să crească, în medie, cu 2.000 de lei. Totul în condiţiile în care Curtea Constituţională a anunţat că precedenta creştere salarială pe care şi-au acordat-o nu a respectat legea fundamentală.

În luna iunie a anului trecut, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, declara ,,eu cred că noi demnitarii trb să facem, în acest moment să strângem cureaua şi să participăm al acest efort comun" atunci când deputaţii modificau o ordonanţă a guvernului care majora salariile anumitor angajaţi din ministere şi adăugau pe listă şi majorări pentru demnitari. Legea a fost ulterior atacată la Curtea Constituţională şi nu a mai fost adoptată.

Salariile vor creşte totuşi. Printr-o ordonanţă de urgenţă. Aleşii Coaliţiei au au profitat de moment şi au modificat în comisii textul actului normativ în aşa fel încât majorarea să fie valabilă şi pentru demnitari. Ideea a aparţinut unor senatori UDMR. Aşa că acum este prevăzută o mărire cu 25% a indemnizaţiilor funcţionarilor publici implicaţi în procesul legislativ. Adică preşedintele României, miniştrii, parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi locale şi funcţionarii publici care îi deservesc pe aceştia.

Legea a trecut de Senat cu 91 de voturi pentru şi 22 împotrivă. Practic, doar cei de la USR nu au votat-o.

Actuala majorarea a indemnizaţiilor ar trebui să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt