Părinte: În şcolile şi grădiniţele extrem de căutate se încalcă legislaţia privind numărul maxim de elevi

Părinte: În şcolile şi grădiniţele extrem de căutate se încalcă legislaţia privind numărul maxim de elevi

Trebuie eliminată polarizarea între grădiniţele de centru şi cele din periferie, a declarat la Prima News Iulian Cristache, preşedintele FNAP. „În periferie rămân copiii cu părinţi cu venituri mai scăzute şi mai puţin interesaţi de educaţie. Media pe formaţiuni de studiu (clase, grupe) este sub 20 de elevi, dar în aceste şcoli şi grădiniţe extrem de căutate vedem că se încalcă legislaţia privind numărul de elevi”, a spus Cristache.

„Pe măsură ce înaintează în şcoală, o să vedeţi că interesul părinţilor pentru şedinţe scade brusc de la clasa a noua. Am avut cazuri în care să nu vină niciun părinte de clasa a 12-a la şedinţele cu părinţii. În plus, altfel se comportă părinţii din centru şi altfel ne comportăm la periferie, unde interesul părinţilor e mai scăzut. Părinţii de la şcolile din centru bat cu pumnul în masă la primar pentru dotări şi, dacă nu reuşesc, pun bani din buzunar”, a subliniat preşedintele FNAP.

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, care are patru grădiniţe, a explicat că diferenţa este că în mediul rural e nevoie de copii pentru că părinţii preferă să-i trimită la oraş. „În oraşele mari preferă să facă o oră jumate până la şcoală, dar în mediul rural putem controla mai bine comunitatea, când sunt mici depind de autoritatea publică şi e uşor să-i aducem la şcoală. Cât despre profesori şi educatori, noi doar putem să le plătim naveta”, a adăugat primarul.

„Noi, părinţii, ne uităm după omul care-l educă pe copilul nostru, dar ne interesează şi condiţiile de acolo. Cadrele didactice bune trag către şcolile centrale, părinţii înstăriţi, care se implică în procesul de educaţie, unde comunitatea este interesată.

La grădiniţă e mai puţin importantă resursa umană decât este la şcoală, iar legea trebuie să recompenseze cadrele didactice bune”, consideră Gabi Bartic, CEO Brio.

Afla mai multe despreeducatiegradiniteprofesoriscoli
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt