Parcuri avem, cine are grijă de ele?

Parcuri avem, cine are grijă de ele?

În timp ce palmierii apar şi dispar din capitală, parcurile din oraş sunt încă în suferinţă. Micile ajustări pe care le vedem anunţă schimbări mult mai mari. Aşa se laudă autorităţile. 2024 ar fi anul în care - după atâta timp - ar trebui să vedem parcuri cu alei întregi, mobilier stradal şi iluminat, ca să nu mai vorbim despre vegetaţie îngrijită. Urmăriţi un nou demers FOCUS pe EI!

Ştiţi cum arată cele 45 de parcuri bucureştene! Nu ne putem mândri cu ele, iar reasfaltările de suprafaţă sau refacerile unor poduri, prilej de mândrie de primar pe social media, sunt departe de a fi ce trebuie. Aşa că societatea civilă reacţionează şi întreabă. Şi, suprinzător, de această dată, autorităţile răspund. Chiar mai repede de 30 de zile, cât este termenul legal.

Ce este stabilizare? Adică, intenţia de schimbare există, dorinţa de a îmbunătăţi e şi ea prezentă, dar sunt prea multe rotiţie care nu funcţionează în sistem. Legea care spune că trebuie să existe o strategie e în vigoare din 2007. Are numărul 24 şi se cheamă Legea spaţiilor verzi şi reglementează administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi a stării de sănătate a populaţiei. Şi asta pentru că, se spune acolo, statul se preocupă de mediul sănătos.

Până se încheie demersurile şi programele pilot să vă zic ceva ce pare simplu, dar este extrem de complicat. Repararea unui parc! Acolo unde nu se încurcă autoritatea în hârtii şi planuri, sunt necesare binecuvântările altor instituţii.

c. Am putea face lucrurile cu mult mai rapid şi pentru binele cetăţenilor, doar că ne încurcăm în avize, în autorizaţii şi delegări, cu diverse alte instituiţii ale statului. Herăstrău, îl ştim noi, Regele Mihai I este denumirea oficială, sau Parcul Carol sunt două exemple în care se avem un copil cu prea multe moaşe care ajunge să rămână neîngrijit. Cifrele ne spun că bani vor fi, mai ales în 2023, aşa încât la anul materialul despre parcurile bucureştene ar putea arăta cu mult mai bine!

Ce înseamnă acest lucru? Indiferent câtă bunăvoinţă au cei care doresc schimbarea, sunt prea multe elemente, insituţii şi birocraţie care ne opresc din a face cu adevărat schimbările pe care le dorim. Optimismul nostru este erodat de timp şi de lipsa efectivă a unor acţiuni, aşa că nu ne rămâne decât să spunem …noapte bună România! Poate mâine va fi mai bine!

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt