Parcuri avem, cine are grijă de ele? - Prima News

Parcuri avem, cine are grijă de ele?

În timp ce palmierii apar și dispar din capitală, parcurile din oraș sunt încă în suferință. Micile ajustări pe care le vedem anunță schimbări mult mai mari. Așa se laudă autoritățile. 2024 ar fi anul în care – după atâta timp – ar trebui să vedem parcuri cu alei întregi, mobilier stradal și iluminat, ca să nu mai vorbim despre vegetație îngrijită. Urmăriți un nou demers FOCUS pe EI!

Știți cum arată cele 45 de parcuri bucureștene! Nu ne putem mândri cu ele, iar reasfaltările de suprafață sau refacerile unor poduri, prilej de mândrie de primar pe social media, sunt departe de a fi ce trebuie. Așa că societatea civilă reacționează și întreabă. Și, suprinzător, de această dată, autoritățile răspund. Chiar mai repede de 30 de zile, cât este termenul legal.

Ce este stabilizare? Adică, intenția de schimbare există, dorința de a îmbunătăți e și ea prezentă, dar sunt prea multe rotiție care nu funcționează în sistem. Legea care spune că trebuie să existe o strategie e în vigoare din 2007. Are numărul 24 și se cheamă Legea spațiilor verzi și reglementează administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi a stării de sănătate a populaţiei. Și asta pentru că, se spune acolo, statul se preocupă de mediul sănătos.

Până se încheie demersurile și programele pilot să vă zic ceva ce pare simplu, dar este extrem de complicat. Repararea unui parc! Acolo unde nu se încurcă autoritatea în hârtii și planuri, sunt necesare binecuvântările altor instituții.

c. Am putea face lucrurile cu mult mai rapid și pentru binele cetățenilor, doar că ne încurcăm în avize, în autorizații și delegări, cu diverse alte instituiții ale statului. Herăstrău, îl știm noi, Regele Mihai I este denumirea oficială, sau Parcul Carol sunt două exemple în care se avem un copil cu prea multe moașe care ajunge să rămână neîngrijit. Cifrele ne spun că bani vor fi, mai ales în 2023, așa încât la anul materialul despre parcurile bucureștene ar putea arăta cu mult mai bine!

Ce înseamnă acest lucru? Indiferent câtă bunăvoință au cei care doresc schimbarea, sunt prea multe elemente, insituții și birocrație care ne opresc din a face cu adevărat schimbările pe care le dorim. Optimismul nostru este erodat de timp și de lipsa efectivă a unor acțiuni, așa că nu ne rămâne decât să spunem …noapte bună România! Poate mâine va fi mai bine!Total
0
Shares
Total
0
Share