Paradă fără fast la Moscova de Ziua Victoriei. Discursul lui Putin, rupt de realitate

Paradă fără fast la Moscova de Ziua Victoriei. Discursul lui Putin, rupt de realitate

,,Un război a fost declanşat împotriva noastră. Rusia vrea un viitor paşnic şi liber, dar ţările occidentale provoacă conflicte şi sădesc ură". Un discurs rupt de realitate al lui Vladimir Putin, cu ocazia Paradei de Ziua Victoriei. Liderul de la Kremlin s-a descris ca un adevărat erou, un lider care salvează lumea de nazişti. Spre deosebire de anii trecuţi, parada a fost scurtă, fără show aviatic, fără fast. Doar 10.000 de oameni au fost spectatori.Rusia sărbătoreşte azi victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care-l numeşte „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Discursul lui Vladimir Putin cu ocazia Zilei Victoriei a fost scurt, de numai 10 minute, dar plin de mesaje propagandiste. La un moment dat, preşedintele s-a oprit şi a cerut un moment de reculegere pentru soldaţii de pe front. Putin a vorbit şi despre operaţiunea specială din Ucraina., aşa cum numesc ruşii războiul.

Înaintea începerii paradei, Vladimir Putin şi-a întâmpinat oaspeţii - liderii ţărilor apropiate Rusiei şi care îl sprijină: preşedinţii din Belarus, Tadjikistan, Kârgâstan şi Uzbekistan, precum şi premierul Armeniei. Ceremonia a fost urmărită de preşedinte de la tribuna oficială.

Steagul rusesc şi Drapelul Victoriei au fost purtate de soldaţi prin Piaţa Roşie, timp în care a fost interpretat cântecul "Războiul Sfânt". 40 de formaţii militare ale Forţelor Armate au defilat, în frunte însă cu un singur tanc. Un model vechi, scos din muzeu, folosit chiar în al doilea război mondial. Cei mai mulţi dintre militari ar fi fost din rândul recruţilor, susţin experţii, în condiţiile în care mulţi bărbaţi sunt mobilizaţi pe front.

Parada a fost foarte scurtă, iar Putin a plecat din Piaţa Roşie după numai 45 de minute. Ceremonia nu a mai avut aceeaşi amploare ca odinioară, din cauza condiţiilor de securitate. Ruşii au şi spus, de altfel, că se tem de un atac terorist din partea Ucrainei. Astfel că au lipsit defilările ample, cu tot felul de arme, la fel şi spectacolul aviatic, iar spectatorii au fost mult mai puţini.

Anii trecuţi, festivităţiile durau aproape două ore şi erau invitaţi şi lideri occidentali. Acum 10 ani, la parada din Piaţa Roşie participau şi militari americani. Iar în 2010, în tribuna oficială, lângă Putin a stat chiar cancelarul german Angela Merkel.

foto: twitter.com/nexta_tv

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt