Panica din băncile americane trece Oceanul - Prima News

Panica din băncile americane trece Oceanul

Cutremurul din sistemul bancar american naște replici în Europa. După ce două bănci din SUA au fost salvate de la faliment de intervenția statului, gigantul elvețian Credit Suisse a evitat la mustață colapsul. A fost preluată de rivalii de la UBS, în vreme ce autoritățile centrale s-au angajat să pompeze sume uriașe în conturile noii entități. Panica de pe piețe n-a fost complet domolită. Bursele asiatice și europene au deschis pe roșu.

Declinul Credit Suisse s-a petrecut cu o viteză fulgerătoare. Banca nu a mai putut face față hemoragiei de bani provocată de panica investitorilor. O tentativă de capitalizare din partea unui acționar minoritar saudit s-a lovit chiar de legislația elvețiană care nu permitea majorarea participației străine. Imediat, pe bursă, acțiunile Credit Suise au căzut cu 30%.

Nici măcar vestea unei finanțări extraordinare de 50 de miliarde de franci elvențieni din partea Băncii Centrale n-a domolit piețele. Așa că în weekend însă, statul a schimbat regulile și și-a dat acceptul ca UBS, prima bancă din sistem, să poată prelua Credit Suisse fără acordul acționarilor. Valoarea tranzacției: puțin peste 3 miliarde de euro.

Este o soluție disperată a autorităților pentru a împiedica un efect de domino pe piața bancară europeană, similar cu cel din 2008. Chiar și așa, deschiderea burselor a venit cu o scădere de până la 10 procente a acțiunilor băncilor europene.

După anunțul fuziunii UBS-Credit Suisse, cele mai puternice bănci centrale din lume au decis să se coordoneze pentru a îmbunătăți accesul la lichidități al instituțiilor financiare.

foto: wikipedia.orgTotal
0
Shares
Total
0
Share