Panica din băncile americane trece Oceanul

Panica din băncile americane trece Oceanul

Cutremurul din sistemul bancar american naşte replici în Europa. După ce două bănci din SUA au fost salvate de la faliment de intervenţia statului, gigantul elveţian Credit Suisse a evitat la mustaţă colapsul. A fost preluată de rivalii de la UBS, în vreme ce autorităţile centrale s-au angajat să pompeze sume uriaşe în conturile noii entităţi. Panica de pe pieţe n-a fost complet domolită. Bursele asiatice şi europene au deschis pe roşu.

Declinul Credit Suisse s-a petrecut cu o viteză fulgerătoare. Banca nu a mai putut face faţă hemoragiei de bani provocată de panica investitorilor. O tentativă de capitalizare din partea unui acţionar minoritar saudit s-a lovit chiar de legislaţia elveţiană care nu permitea majorarea participaţiei străine. Imediat, pe bursă, acţiunile Credit Suise au căzut cu 30%.

Nici măcar vestea unei finanţări extraordinare de 50 de miliarde de franci elvenţieni din partea Băncii Centrale n-a domolit pieţele. Aşa că în weekend însă, statul a schimbat regulile şi şi-a dat acceptul ca UBS, prima bancă din sistem, să poată prelua Credit Suisse fără acordul acţionarilor. Valoarea tranzacţiei: puţin peste 3 miliarde de euro.

Este o soluţie disperată a autorităţilor pentru a împiedica un efect de domino pe piaţa bancară europeană, similar cu cel din 2008. Chiar şi aşa, deschiderea burselor a venit cu o scădere de până la 10 procente a acţiunilor băncilor europene.

După anunţul fuziunii UBS-Credit Suisse, cele mai puternice bănci centrale din lume au decis să se coordoneze pentru a îmbunătăţi accesul la lichidităţi al instituţiilor financiare.

foto: wikipedia.org

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt