Banalul ou a devenit marfă de lux. A ajuns să coste 1,5 lei. Dublu față de anul trecut. Și scumpirea continuă. Producătorii și vânzătorii spun că de Paște un cofrag cu zece ouă va ajunge să coste peste 20 de lei. Furajele și energia tot mai scumpe sunt de vină, explică specialiștii.
Un aliment obișnuit în alimentația românilor, oul tinde să devină o trufanda. Prețurile cresc de la o săptămână la alta. Soluția oamenilor: să reducă consumul.
În prezent, la poarta fermei un ou costă 70 de bani. Până la raft prețul se dublează.
Iar producătorii spun că acesta e doar începutul. Paștele va aduce noi majorări de preț.
În România consumul anual pe cap de locuitor e de 250 de ouă. Indicatorul va fi însă puternic afectat de valul de scumpiri,anticipează specialiștii. Campioană absolută în Uniunea Europeană este Cehia. În această țară prețurile aproape s-au dublat.