Ordonanţa 13 a revenit. Elena Udrea ar putea fi eliberată

Ordonanţa 13 a revenit. Elena Udrea ar putea fi eliberată

Elena Udrea ar putea fi eliberată curând din închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca prescripţia penală a faptelor în favoarea infractorilor să fie aplicată retroactiv. Concret, mii de inculpaţi pot invoca această decizie şi pot scăpa de consecinţele penala. Motivul? A trecut prea mult timp de la comiterea faptelor. Este exact ceea ce prevedea celebra Ordonanţă 13, pentru care sute de mii de oameni au ieşit în stradă acum aproape şase ani.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă după semnarea celebrei ordonanţe 13, în februarie 2017. Acum, într-o formă aproape la fel ca atunci, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că deciziile CCR dau o lege penală mai favorabilă infractorilor.

Dosare în care sunt implicaţi Liviu Dragnea, Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Darius Vâlcov ar fi putea fi prescrise. Totul se poate schimba în urma deciziei luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inculpaţii ar putea scăpa fie de condamnare, fie de acuzaţii. Printre ei se numără şi Elena Udrea care are pe rolul instanţei încă două dosare. Primul are ca subiect finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din anul 2009. Udrea a primit aici o condamnare pe opt ani de închisoare. În al doilea este judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani în cazul Hidroelectrica. Acum însă Elena Udrea se află în penitenciarul Târgşor acolo unde îşi ispăşeşte pedeapsa de 6 ani primită în dosarul Gala Bute. Este de altfel singurul dosar în care Udrea nu a cerut prescrierea faptelor.

Pe lista deţinuţilor care ar putea fi eliberaţi se numără şi Liviu Dragnea. Prescripţia faptelor s-ar putea aplica şi în cazul dosarului Teldrum. Şi Ioana Băsescu ar putea să scape de dosarul care are ca obiect Finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsesc din 2009.

Alte nume sonore ar putea să beneficieze de decizia CCR. Printre ele se numără Bogdan Olteanu, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Vanessa Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Olteanu, Adrian Mititelu, patronul U Craiova 1948, Tudor Pendiuc, fostul primar din Piteşti, Mihai Chirică, primarul din Iaşi, Nelu Iordache, Petru Constantin Luhan, fost europarlamentar şi Marin Anton, fost deputat PNL.

De altfel, toţi condamnaţii din România pot cere parchetelor şi instanţelor să li se aplice decizia CCR, inclusiv tâlharii şi violatorii ale căror fapte s-au prescris la momentul condamnării.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt