Oraşul cu cea mai mică gigacalorie din România

Oraşul cu cea mai mică gigacalorie din România

În timp ce mulţi români tremură de frig în propriile apartamente, cu caloriferele oprite de teama facturilor, într-un oraş din vestul ţării, localnicii deschid geamurile pentru că uneori e prea cald. Se întâmplă la Beiuş, unde preţul gigacaloriei este de doar 145 lei, cel mai mic din ţară. Aproape tot oraşul este încălzit cu apă geotermală, o resursă care nici măcar nu poluează.

Aflat la aproximativ 60 de km de Oradea, municipiul Beiuş a fost aşezat pe o adevărată comoară- un zăcământ masiv de apă geotermală. În urmă cu mai bine de 20 de ani, aici au fost realizate primele foraje. Tot atunci, numeroase blocuri au început să fie încălzite cu această resursă. Treptat, municipalitatea a racordat majoritatea locuinţelor şi instituţiilor din oraş la bazinele pline cu apa fierbinte care iese direct din sol.

Apa merge pe un circuit bine stabilit şi se întoarce ulterior înapoi în pământ prin pompele de reinjecţie. Astfel, pierderile sunt aproape zero. Facturile la întreţinere sunt mici chiar şi în condiţiile în care, preţul gigacaloriei a fost majorat anul acesta cu 70%. În apartamente temperaturile sunt uneori ca în lunile de vară.

La fel şi instituţiile din oraş sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale. În această unitate de învăţământ în care învaţă peste 1000 de elevi, temperatura constantă este de 22 de grade Celsius.

În următoarea perioadă, municipalitatea din Beiuş vrea să extindă reţeaua de încălzire bazată pe apa geotermală pe toată suprafaţa oraşului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt