Oraşele eco ale viitorului

Oraşele eco ale viitorului

Arabia Saudită a început construcţia oraşului eco al viitorului, Neom! Mega-oraşul se va afla în deşert şi nu va avea drumuri şi nici maşini. Proiectul de 500 de miliarde de dolari este destinat dezvoltării economiei ţării. Asta după ce mai multe statistici efectuate în ultimii ani arată că din 2035 Arabia Saudită va pierde titlul de cel mai mare producător de petrol din lume în faţa Statelor Unite. Un alt oraş eco al viitorului este Noua Capitală Administrativă a Egiptului, pe care autorităţile îl descriu ca un oraş inteligent cu înalte tehnologii.

Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc ”neos”, nou şi a cuvântului ”mustaqbal”, provenit din arabă care se referă la viitor. Anunţat în 2017, Neom reprezintă bijuteria prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care doreşte revizuirea economiei ţării prin dezvoltarea acestui proiect unic. Oraşul se va întinde pe o suprafaţă de 26.000 de kilometri pătraţi şi va fi alimentat cu energie 100% curată. Primii locuitori şi turişti sunt aşteptaţi din 2024.

Neom va avea cea mai mare grădină de corali din lume, nisip care va străluci în întuneric şi o lună artificială uriaşă care se va aprinde noaptea. Un alt lucru inedit este faptul că Neom va fi un oraş liniar aşa că şcolile, restaurantele şi celelalte destinaţii vor fi la o distanţă de cinci minute de mers pe jos. Dezvoltatorii oraşului Neom vor să se asigure că atât turiştii cât şi cei care vor locui acolo se vor simţi în siguranţă şi mai mult, vor simţi că trăiesc la cel mai înalt potenţial posibil.

Şi Egiptul se îndreaptă spre un viitor eco. Autorităţile au decis crearea Noii capitale pentru a decongestiona Cairo care e în prezent unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume dar şi pentru a dezvolta zona de turism la fel ca şi Arabia Saudită. În noua capitală vor locui 6,5 milioane de oameni, care se vor putea bucura de tehnologii inovative. Capitala va avea un parc care se va întinde pe o suprafaţă dublă a Central Park din New York iar districtul de divertisment în care se investesc aproape 3 milairde de dolari va conţine mai multe resorturi şi hoteluri de 5 stele.

Rămâne acum de văzut când alte oraşe vor aborda aceste sisteme inovative.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt