Operaţiunea ,,Salvarea scoicilor"

Operaţiunea ,,Salvarea scoicilor"

O uriaşă operaţiune de salvare se pregăteşte zilele acestea pe Litoral. Sute de tone de scoici, dintr-o specie preţioasă pentru mediu, riscă să fie sufocate de muncitorii care lărgesc plajele la Eforie Sud. Nisipul adus din larg şi depus la mal le-ar îngropa de vii, iar marea ar pierde vieţuitoare valoroase. Biologii s-au gândit să le culeagă de pe fund cu un aspirator imens şi să le pună la adapost. După ce plaja va fi gata, vor fi depuse din nou pe fundul mării.

DONAX, o scoica de 2-3 centimetri, trăieşte pe fundul mării, la adâncimi mici. Este un filtru viu pentru apele mării, pentru că se hraneşte cu plancton şi cu fiinţe microscopice şi curată apele în care trăieşte. Scoicile DONAX au prosperat cândva pe toate plajele din România, însă digurile şi porturile le-au distrus mediul şi astfel au ajuns în pragul dispariţiei.

Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare. Constructorii vor aduce de pe fundul mării patru milioane de metri cubi de nisip pe care îl vor aşeza în apele puţin adânci de lânga coastă. Exact acolo unde supravieţuiesc ultimele scoici din specia DONAX.

Comisia Europeană ne impune salvarea speciilor aflate în pericol, iar biologii constănţeni au pus la punct un plan pentru micile scoici. Vor fi relocate într-o zonă proviziroie până se termină plajele de lărgit.

Plaja din Eforie se va lărgi pe o distanţă de 6-7 km. Lucrările au început în zona portului Belona şi se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. După ce toată plaja va fi lărgită, scoicile vor fi depuse cu grijă, în noul lor mediu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt