ONU cere 4,3 miliarde de dolari pentru Yemen

ONU cere 4,3 miliarde de dolari pentru Yemen

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut miercuri 4,3 miliarde de dolari pentru a ajuta anul acesta 17 milioane de oameni în Yemen, cea mai săracă ţară din peninsula arabică şi care din 2014 se confruntă cu un război devastator, informează AFP.

În condiţiile în care nevoile umanitare sporesc şi războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la materiile de primă necesitate, precum grâul, secretarul general-adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, i-a îndemnat pe donatori să deblocheze "aproape 4,3 miliarde de dolari", pentru a veni în ajutorul a 17,2 milioane de persoane în Yemen.

După mai mult de şapte ani de război, peste 23 de milioane de persoane din Yemen se confruntă cu foamete, boli sau alte pericole ce le pun vieţile în pericol, o creştere cu 13% în raport cu 2021, potrivit Naţiunilor Unite. Serviciile de bază şi economia Yemenului se prăbuşesc.

Potrivit ONU, circa 161.000 de persoane vor fi în curând confruntate cu o "insecuritate alimentară catastrofală, semn ce anunţă ceea ce s-ar putea întâmpla cu 7,1 milioane de persoane care nu se găsesc decât la un pas de acest ultim stadiu al unei crize umanitare".

Aproape trei sferturi din populaţia Yemenului ar avea nevoie de asistenţă umanitară în 2022, potrivit lui Martin Griffiths. "Tocmai această proporţie ne face să spunem că situaţia umanitară din Yemen este printre cele mai grave din lume", a spus el într-o conferinţă de presă.

Iar această situaţie riscă să se agraveze, pentru că incertitudinea legată de conflictul din Ucraina a adus preţurile de pe pieţele mondiale de cereale la cel mai înalt nivel. Potrivit lui Martin Griffiths, circa o treime din grâul utilizat în Yemen provine din Rusia şi Ucraina.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt