OMV Petrom ar putea scăpa de taxa de solidaritate

OMV Petrom ar putea scăpa de taxa de solidaritate

Polemica taxei de solidaritate pe care OMV Petrom a anunţat că nu o va plăti în România e aproape de final şi compania ar putea rămâne cu 200 de milioane de euro. Comisia Europeană a transmis un răspuns Ministerului Finanţelor în care spune că legea privind această taxă a fost scrisă corect. Astfel, în cazul în care datele fiscale finale ale austriecilor vor rămâne aceleaşi, nu vor fi nevoiţi să pătească statului român niciun ban.

Ministerul Finanţelor a trimis, la jumătatea lunii ianuarie, mai multe întrebări către Comisia Europeană, pentru a se lămuri dacă legea taxei de solidaritate a fost scrisă cum trebuie. Bruxelles-ul a transmis că pragul de 75% din cifra de afaceri a companiilor petroliere este corect şi că statele membre nu pot să modifice acest procent, aşa cum intenţionau unii politicieni.

Comisia spune că au fost respectate şi codurile CAEN care trebuiau incluse în lege. În jurul acestui aspect au existat discuţii confoirm cărora activităţile la care se face referire nu ar fi legate doar de domeniul companiilor petroliere.

A treia şi ultima întrebare formulată de Ministerul Finanţelor a fost legată de calcularea taxei, însă politicienii români au cerut clarificări legat de acest răspuns. Momentan, din documentul iniţial rezultă că OMV Petrom nu ar fi condiţionată să plătească taxa de solidaritate. Anunţul a stârinit nemulţumire în rândul românilor.

Autorităţile române aşteaptă acum datele financiare finale transmise de companiile petroliere. În cazul OMV Petrom, dacă cifrele vor rămâne la fel ca cele din raportul preliminar, austriecii nu vor plăti taxa de solidaritate. Ei ar fi fost nevoiţi să achite 200 de milioane de euro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt