OMV Petrom ar putea risca naţionalizarea fără compensare, cred specialiştii

OMV Petrom ar putea risca naţionalizarea fără compensare, cred specialiştii

Scenariul extrem în cazul companiei OMV Petrom ar putea fi naţionalizarea fără compensare, aşa cum a făcut Germania cu Igaz, a declarat la Prima News expertul în energie Ionuţ Purica. „Ţara noastră se află într-o zonă de război economic cu Rusia. Orice acţiune de subminare a economiei înseamnă o acţiune de subminare în favoarea unei puteri străine şi compania poate fi naţionalizată”, consideră Purica.

În scenariul foarte bun, compania înţelege că trebuie să plătească taxa, în scenariul mediu, se schimbă ordonanţa în sensul că OMV nu mai poate exporta profitul din România”, spune expertul. El spune că UE se află într-o situaţie similară cu impozitarea profiturilor companiilor americane din Europa, care plătesc taxe în SUA.

"Nu suntem în anii 40-50 să facem naţionalizări. Statul român va trebui să găsească alte soluţii dacă vrea să preia compania", crede jurnalistul profit.ro Florin Rusu.

Eugenia Guşilov, fondator România Energy Center, crede că nu ar trebui să se ajungă la măsuri extreme precum naţionalizarea şi că totul poate fi rezolvat prin dialog între OMV şi statul român.

„Nu poţi veni cu o decizie de impunere dacă nu ai bază juridică, dar am putea vedea o încercare pentru modificarea OUG pentru adăugarea unor coduri CAEN care ar permite suprataxarea. Totuşi, OMV a spus că nici aşa nu s-ar ajunge la 75 la sută din profit. Dar nici nu suntem în Evul Mediu, să vii cu taxe impuse”, a declarat Guşilov.

Radu Georgescu, specialist fiscal spune că în 2023 companiile din energie nu vor mai avea aceleaşi profituri din 2022 şi problema se va schimba. „Legea a fost făcută neclar, pentru că Petrom are profit şi din vânzarea de petrol şi gaze în România, deşi 25 la sută provin din import”, a adăugat Georgescu.

"În 2022, s-au aliniat planetele pentru companiile din energie şi au făcut profituri uriaşe. Şi politicienii din Statele Unite discută despre supraimpozitarea în energie", a subliniat specialistul fiscal.

OMV Petrom a anunţat profituri record de aproape două miliarde de euro în anul 2022 şi a precizat din nou că nu va plăti taxa de solidaritate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt