OMV Petrom ar putea risca naționalizarea fără compensare, cred specialiștii - Prima News

OMV Petrom ar putea risca naționalizarea fără compensare, cred specialiștii

Scenariul extrem în cazul companiei OMV Petrom ar putea fi naționalizarea fără compensare, așa cum a făcut Germania cu Igaz, a declarat la Prima News expertul în energie Ionuț Purica. „Țara noastră se află într-o zonă de război economic cu Rusia. Orice acțiune de subminare a economiei înseamnă o acțiune de subminare în favoarea unei puteri străine și compania poate fi naționalizată”, consideră Purica.

În scenariul foarte bun, compania înțelege că trebuie să plătească taxa, în scenariul mediu, se schimbă ordonanța în sensul că OMV nu mai poate exporta profitul din România”, spune expertul. El spune că UE se află într-o situație similară cu impozitarea profiturilor companiilor americane din Europa, care plătesc taxe în SUA.

“Nu suntem în anii 40-50 să facem naționalizări. Statul român va trebui să găsească alte soluții dacă vrea să preia compania”, crede jurnalistul profit.ro Florin Rusu.

Eugenia Gușilov, fondator România Energy Center, crede că nu ar trebui să se ajungă la măsuri extreme precum naționalizarea și că totul poate fi rezolvat prin dialog între OMV și statul român.

„Nu poți veni cu o decizie de impunere dacă nu ai bază juridică, dar am putea vedea o încercare pentru modificarea OUG pentru adăugarea unor coduri CAEN care ar permite suprataxarea. Totuși, OMV a spus că nici așa nu s-ar ajunge la 75 la sută din profit. Dar nici nu suntem în Evul Mediu, să vii cu taxe impuse”, a declarat Gușilov.

Radu Georgescu, specialist fiscal spune că în 2023 companiile din energie nu vor mai avea aceleași profituri din 2022 și problema se va schimba. „Legea a fost făcută neclar, pentru că Petrom are profit și din vânzarea de petrol și gaze în România, deși 25 la sută provin din import”, a adăugat Georgescu.

“În 2022, s-au aliniat planetele pentru companiile din energie și au făcut profituri uriașe. Și politicienii din Statele Unite discută despre supraimpozitarea în energie”, a subliniat specialistul fiscal.

OMV Petrom a anunțat profituri record de aproape două miliarde de euro în anul 2022 și a precizat din nou că nu va plăti taxa de solidaritate.

Total
8
Shares
Total
8
Share