OMV nu va plăti taxa de solidaritate

OMV nu va plăti taxa de solidaritate

OMV Petrom a anunţat prin intermediul unui comunicat că nu va plăti statului român taxa de solidaritate impusă de guvern la finalul anului. Potrivit companiei, cifrele preliminare din 2022 arată că nu intră sub incidenţa ordonanţei. Punctele de vedere diferite pot duce la un litigiu în instanţă sau la o nouă rundă de negocieri între Austria şi România pentru aderarea la Schengen a ţării noastre.

Contribuţia de solidaritate a apărut la finalul lunii decembrie. Atunci, statul român a transpus în propria legislaţie regulamentul european de suprataxare a companiilor care au 75% din cifra de afaceri din extracţia ţiţeiului şi a gazelor.

Ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”, se arată în comunicatul companiei.

În 2021, OMV Petrom a atins 77% din totalul cifrei de afaceri din operaţiunile vizate de suprataxare. Datorită faptului că legislaţia europeană îi era cunoscută, compania a putut să îşi mascheze o parte din operaţiuni prin intermediul companiilor terţe din grup. O practică legală.

Până acum, ministerul de finanţe nu a dat semne de îngrijorare, punctând din nou că suprataxa de 60% din profit, a treia cea mai mare din Uniunea Europeană, trebuie plătită de toată lumea.

Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi audiate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul, partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică”, a declarat ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

Diferenţele de viziune ar putea fi rezolvate la tribunal. Sau, dacă ne amintim de vizita conducerii OMV Petrom la Klaus Iohannis din noiembrie, de o nouă rundă de negocieri, care să implice şi aderarea României la Schengen.

Grupul austriac OMV a anunţat că taxa de solidaritate pe care o va plăti statului austriac, care este în valoare de 40% din profit, va aduce companiei pierderi de 150 milioane de euro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt