Observatorul Laptelui - critici dure la adresa legii şi a ministerului Agriculturii

Observatorul Laptelui - critici dure la adresa legii şi a ministerului Agriculturii

Separarea produselor lactate de cele care au şi grăsimi vegetale este o problemă de sănătate a noastră şi a copiilor noştri, a declarat la Prima News preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HolsteinRo, Ionuţ Lupu. „E o problemă de sănătate publică, pur şi simplu. Trebuie eliminate şi produsele ale căror etichete sunt incomplete şi induc în eroare consumatorul”, a spus producătorul.

Sunt discuţii aprinse provocate de reglementările privind înfiinţarea Observatorului Laptelui, care ar trebui să monitorizeze tot lanţul, de la vacă şi până la raftul magazinului, iar fermierii sunt nemulţumiţi.

„În Franţa este o agenţie care monitorizează tot acest lanţ şi ştie exact procentul de participare al fiecărui segment, această lege nu se referă şi la retailer. În acest observator rebuie incluse şi alte organizaţii care să facă raportarea, toate verigile implicate în această activitate trebuie să raporteze, astfel, procesatorii vor şti foarte clar cât lapte este în piaţă, deci, cum spunem noi, când să strângă lanţul din jurul gâtului sau să-l lase mai slobod”, a expicat Ionuţ Lupu.

George Scarlat, preşedintele comisiei de agricultură din Senat a precizat că România a avut politici incoerente în acest domeniu. „Am ajuns să avem capital majoritar străin în industria laptelui, iar în 2023 avem pierderi mari la poarta fermei. E o întreagă bătălie ca produsele româneşti să ajungă pe rafturile marilor retaileri”, a spus Scarlat. Senatorul a precizat că observatorul laptelui are un scop bun, dar că nu reprezintă un parteneriat corect pentru ambele părţi şi că ar trebui ca secretarii de stat să i se opună ministrului Agriculturii când e cazul. „Dar, din păcate, niciun secretar de stat din minister nu se pune cu domnul ministru”, a subliniat senatorul.

„E un lanţ de bâlbe şi de prostii ale Ministerului Agriculturii care parcă vrea să ne demonstreze cât de incompetent este”, a adăugat şi vicepreşedintele Comsiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Emil Dumitru.

„Producătorii agricoli sunt obligaţi să raporteze lunar stocurile,

cred că este un mecanism foarte bun, dacă e bine făcut, prin care statul să ştie care sunt stocurile agroalimentare şi să facă nişte politici sănătoase bazate pe date reale. Va fi un sistem informatic pus la dispoziţie de Ministerul Agriculturii. Fermierii oricum raportează acum la Direcţiile Agricole, dar raportările nu sunt corecte. Astfel, putem să schimbăm sistemul de raportare”, a explicat deputatul.

Fermierii se plâng şi de faptul că multe dintre subvenţiile pentru vaci sunt acordate pe cap de animal, potrivit unor statistici vechi. Între timp, spun ei, multe dintre animalele respective au murit, iar unele ferme au fost chiar închise, dar pentru care sunt plătite în continuare la subvenţii, care se întorc, astfel, la Ministerul de Finanţe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt