Obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îţi meargă bine tot anul viitor

Obiceiuri şi superstiţii în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îţi meargă bine tot anul viitor

În România, Crăciunul se bucură de o pregătire specială încă din ziua premergătoare acestei sărbători, cunoscută sub numele de Ajunul Crăciunului. De la aranjarea mesei din seara de Ajun, la pregătirea covrigilor şi a turtelor şi împodobirea bradului, toate aceste obiceiuri sunt transmise de la an la an, din generaţie în generaţie, în special la sate, unde tradiţiile sunt cel mai bine păstrate. De asemenea, românii ţin cont şi de unele superstiţii în această zi, pentru ca totul să le meargă aşa cum trebuie în anul care urmează.

Pregătirea bucatelor pentru masa de Crăciun

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiţia populară, trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile). Colacii sunt pregătiţi pentru colindătorii care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor. Covrigii sunt daţi colindătorilor copii, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroşi, iar colacii vor fi ai flăcăilor şi ai colindătorilor din neamuri, potrivit Agerpres.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt