Oameni acuzaţi de plagiat îşi dau cu părerea despre învăţământ, spun experţii în educaţie

Oameni acuzaţi de plagiat îşi dau cu părerea despre învăţământ, spun experţii în educaţie

Sărăcia nu trebuie să fie o cauză a abandonului şcolar, a declarat la Prima News expertul în educaţie Daniela Vişoianu. „În Republica Moldova, o ţară mai săracă decât România, au aproximativ 250 de copii care au abandonat şcoala şi pe care-i au pe o listă, cu nume şi adrese. La noi dispare clasa de mijloc, iar pentru trei din patru elevi care nu termină şcoala nu avem soluţii care ţin doar de voinţa politică”, a spus Daniela Vişoianu.

În timp ce politicienii de la noi îşi trimit copiii la şcoli private sau în străinătate, expertul în educaţie crede că românii nu ies din şcoală cu competenţele pe care ar trebui să le aibă. „Avem lideri din partidele politice care îşi dau cu părerea despre bacalaureat, în loc s-o facă specialiştii”, a subliniat Vişoianu.

„Miniştrii români suferă de reformită, vor să le scrie pe piatra de mormânt că au reformat domeniul lor. Nu există un corp de specialişti care a fost consultat pentru legile educaţiei. În momentul în care avem oameni implicaţi în scandaluri de plagiat, aceştia nu au autoritatea morală să-şi dea cu părerea despre învăţământ”, a declarat şi Emanuel Man, preşedintele de onoare al Ligii Studenţilor Iaşi. El este de părere că statul ar trebui să dea vouchere pentru părinţi, ca aceştia să poată alege între învăţământul de stat şi cel privat, astfel apărând competiţia între cele două sisteme.

Marian Staş, specialist în educaţie, a insistat asupra apariţiei acestei competitivităţi între stat şi privat. „Directorii din şcolile publice sunt de mâna a doua şi primesc echipa de profesori numită de alţii, apoi li se cere performanţă. Cei de la privat pot angaja ce profesori doresc”, a precizat specialistul în educaţie.

„Copiii funcţionează altfel faţă de cei din urmă cu 20-30 de ani, deci schimbarile sunt bune, dar trebuie ca schimbările să aibă un fond. Busola educaţiei e cam ţăndări acum, cu o clasă politică mediocră şi care nu vrea să-şi asume schimbarea, n-avem cum să mergem în direcţia corectă”, crede specialistul.

Structura anului şcolar trebuie decisă exclusiv de specialiştii din educaţie şi nu de oamenii de afaceri, a spus Cristina Chiriac, preşedintele CONAF. Totuşi, ea crede că odată cu scăderea nivelului de sărăcie, prin creşterea nivelului de trai România va reuşi să mai reducă din abandonul şcolar. „41 la sută dintre copiii români sunt în sărăcie”, a adăugat Chiriac.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt