O scumpete de preşedinte

O scumpete de preşedinte

Peste trei milioane de euro. Atât ne-au costat deplasările preşedintelui în 2022. Din ianuarie anul trecut şi până în prezent, Klaus Iohannis a avut 28 de vizite oficiale. De 21 de ori s-a oprit la Sibiu înainte de a pleca sau la întoarcerea în ţară. Evident, asta a implicat extra-costuri. Cheltuieli în plus apar şi în momentele în care Iohannis rămâne în ţara în care a călătorit şi după încheierea întâlnirilor oficiale, cum se întâmplă şi zilele acestea în Singapore.

Cum România nu are avion prezidenţial, Klaus Iohannis trebuie să închirieze aeronave private la fiecare deplasare în ţară şi în afară. S-a întâmplat de 26 de ori din ianuarie 2022 până în februarie anul acesta.

În ceea ce priveşte zborurile interne, destinaţia preferată a preşedintelui este Constanţa. A zburat de 9 ori în Dobrogea în această perioadă. A aterizat şi pe aeroporturile din Craiova, Suceava şi Sibiu, pentru o vizită la Cincu.

Iohannis s-a deplasat în 12 ţări europene în ultimele 14 luni. De cele mai multe ori la Bruxelles. Paris, Madrid, Londra, Atena sau Varşovia s-au mai numărat printre oraşele în care a ajuns preşedintele.

Tot în acest interval, a călătorit şi pe alte continente. A vizitat Statele Unite, Egiptul şi capitala Azerbaidjanului. La deplasările internaţionale se adaugă şi cele de zilele acestea, din Japonia şi Singapore.

În deplasările pe care le-a făcut pe întreaga planetă în ultimele 14 luni, preşedintele a avut, în total, 21 de escale la Sibiu, pe lângă zborul direct către oraşul natal din 12 octombrie. Fie că au avut loc la plecarea din ţară, fie că au avut loc la întoarcere, motivul opririlor atât de dese, care au durat doar câteva zeci de minute, este necunoscut.

Si cum tara nu ii oferă un avion prsonal, Iohannis sau oamenii sai de la Cotroceni au ales. Si nu orice. Dintre cele 26 de vizite oficiale, pentru şase au fost închiriate aeronave de la compania Global Jet. Restul zborurilor au fost operate de Toyo Aviation. Numele patronului firmei apare în stenogramele dosarului lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat la închisoare pentru corupţie.

Şi are şi de ce să fie o plăcere. Costurile călătoriei în Japonia şi Singapore se ridică la 350 de mii de euro. Suma se explică avand in vedere că aeronavă are propria sala de cinema, dormitor, zona de lounge şi servicii de restaurant de 5 stele.

Agenda prezidenţială arată că vizita lui Iohannis în Asia ţine până pe 10 martie. Site-ul Ministerului de Externe din Singapore dezvăluie, însă, că deplasarea se încheie două zile mai târziu. Acest lucru presupune şi costuri suplimentare cu aeronava închiriată.

România nu mai are avion prezidenţial de 10 ani. Ţările din regiune stau bine la acest capitol. Ungaria are două avioane VIP, Bulgaria patru, iar Polonia cinci.

Administraţia Prezidenţială a transmis că în 2022 a cheltuit 16,6 milioane de lei - circa 3,3 milioane de euro - pentru 21 de deplasări.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt