O retragere cât o înfrângere

O retragere cât o înfrângere

Rând pe rând, localităţile ucrainene pe care ruşii le părăsesc în grabă sunt preluate de militarii Kievului. Localnicii îi primesc cu flori şi lacrimi. Luni de zile au fost îndurat regimul crunt al trupelor de ocupaţie. Rusia admite eşecul. Ar fi însă vorba doar de o retragere strategică. Neputincioasă în calea contraofensivei ucrainene, armata Moscovei continuă să lovească cu rachete ţinte civile.

Trupele ucrainene au ajuns la periferia Hersonului părăsit de trupele Moscovei, iar civilii rămaşi în oraşul ocupat au declanşat fiesta. De la Moscova, ministerul rus al Apărării susţine că soldaţii ruşi au încheiat cu succes retragerea strategică din singurul capitală regională cucerită în timpul războiului declanşat în februarie.

Deşi abandonat de armată, Hersonul rămâne oficial parte a teritoriul Federaţiei Ruse, s-a grăbit să declare purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Deşi nu au fost lupte de infanterie, ruşii nu au plecat fără zgomot. Au decis să pedepsească populaţia civilă din sudul Ucrainei cu un nou tir de rachete. În Mikolaiv, bombele au lovit un bloc de locuinţe. Cinci etaje au fost spulberate şi cel puţin şase oameni au fost ucişi.

În goana din faţa trupelor ucrainene, ruşii au aruncat în aer cel mai mare pod care face legătura între malurile Niprului. Şi podul de pontoane ridicat de ruşi lângă uriaşa lucrare de infrastuctură civilă a fost minat de genişti în cursul retragerii.

Succesul forţelor ucrainene de pe câmpul de luptă este susţinut de curajul soldaţilor ucraineni dar şi de armamentul modern livrat de Occident. În acest context, Departamentul de Stat al SUA a anunţat un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul pachet va cuprinde pentru prima oară sisteme de apărare antiaeriană Avenger şi rachete Stinger.

foto: twitter.com/TpyxaNews

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt