Nivel record de case și apartamente vândute în 2021 - Prima News

Nivel record de case și apartamente vândute în 2021

Nivel record de case și apartamente vândute în România. Piața rezidențială a atins un maxim istoric. În perioada
ianuarie-octombrie a anului trecut…s-au vândut cu 65 la sută mai multe case decât în 2020, potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Creșterea a început în primul an al pandemiei, după un 2019 cu scădere de aproape 10 la sută. În 2021, însă,
creșterea a fost de 7 ori mai mare decât în 2020. La nivelul național, doar până la finalul lui octombrie s-au
vandut mai bine de 150 de mii de case și apartamente. Investiția totală, peste 1. 5 miliarde de euro. Peste 25 de mii de apartamente și case în diferite etape de construcție au fost vândute anul trecut numai în București și
orașele satelit. Investiția totală pentru acestea: peste 750 de milioane de euro. Umătoarele zone din top sunt în Brașov, Iași și Constanța, arată studiul SVN, piața imobiliară 2020- 2021.

Prețurile locuintețor din zona Capitalei au fost cele mai mari din ulitmii 13 ani. E o scumpire datorată și creșterii costurilor materialelor de construcție, dar și salariilor majorate ale muncitorilor. Dacă, de exemplu, un bucureștean a vrut un apartment cumpărat prin programul Noua Casă undeva, la perferia Capitalei, a plătit între 900 și 1300 de euro pe metrul pătrat. La cealaltă extremă, cei care au cumpărat case în zona de nord a orașului au plătit peste 2 mii de euro pe metrul pătrat.

Timișoara a devenit în premieră cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu excepția regiunii
București Ilfov. Astfel, a devansat în 2021 Cluj Napoca atât în ce privește numărul de proiecte rezidențiale aflate în
dezvoltare și livrările, cât și din punct de vedere al numărului de tranzacții încheiate

O altă premieră a anului 2021 este gradul de acces la creditele imobiliare și scăderea numărului de ani necesar
pentru cumpărarea unei locuințe. În acest moment, un român are nevoie de 99 salarii medii sau o perioadă de 8 ani și două luni pentru a-și lua o garsonieră de 50 mp în București. La finalul lui 2020, era nevoie de 100 de salarii medii. După scumpirea materialelor de construcție, același român avea nevoie, în septembrie, de 102 salarii pentru a cumpăra aceeași garsonieră

Estimările specialiștior pentru 2022, în ceea ce privește piața imobiliară, arată că vom asista la o nouă creștere a prețurilor, la un nou record în ce privește numărul tranzacțiilor și la dezvoltarea unor noi zone rezidențiale.

Total
0
Shares
Total
0
Share