NE AŞTEAPTĂ AL TREILEA VAL DE COVID

NE AŞTEAPTĂ AL TREILEA VAL DE COVID

Avem de înfruntat şi al treilea val de Covid, în primăvară! Aşa estimează profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Pentru ca impactul acestui al treilea val să fie însă mai mic, sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit astfel încât noile cazuri să poată fi identificate rapid, iar asta înseamnă că trebuie crescută mult capacitatea de testare. Până în primăvară însă, mai avem de trecut un hop. Abia spre finalul anului vor scădea îmbolnăvirile, spune Rafila. Asta doar dacă autorităţile vor lua măsuri mai drastice pentru limitarea infectărilor.

Sunt ţări europene care trec deja prin al treilea val epidemic.Profesorul Rafila spune că există un anumit decalaj între ţări, aşa că este posibil ca în primăvară să trecem prin cel de-al treilea val al epidemiei. De modul în care gestionăm însă pandemia depinde şi gravitatea acestei etape.

Vom avea probabil o scădere a numărului de cazuri spre sfârşitul lunii decembrie, dacă autorităţile vor lua măsuri mai drastice în ceea ce priveşte limitarea transmiterii virusului. Până în martie şefii din sănătate ar trebui să crească simţitor capacitatea de testare.

Românii vor primi vaccinul anti Covid de la compania americană Moderna abia după ce vor fi vaccinaţi americanii, explică profesorul Rafila. Moderna estimează că anul acesta va produce maximum 20 de milioane de doze, ceea ce înseamnă 10 milioane de americani vaccinaţi, cu două doze fiecare.

Aşadar, vaccinul american nu va ajunge la noi cel puţin în primele luni ale anului viitor. Mai aproape de noi va fi vaccinul produs de Pfizer, care trebuie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Cel care va coordona programul de vaccinare anti Covid în România este medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Afla mai multe desprecovidrafilatop stirivalul 3
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt