Muncitori români ţinuţi ca sclavi pe plantaţiile din Germania, Italia şi Spania. Femei violate de patroni

Muncitori români ţinuţi ca sclavi pe plantaţiile din Germania, Italia şi Spania. Femei violate de patroni

Mulţi români care pleacă la muncă în străinătate sfârşesc ca sclavi pe plantaţiile angajatorilor, unde sunt trataţi inuman, spun reprezentanţi din diaspora.

„Situaţia e foarte grava şi nu se limitează doar la cetăţenii din agricultură, construcţii sau job-uri casnice. Şi cetăţenii italieni se găsesc în astfel de situaţii, în câmp deschis, unde femeile se protejează una pe alta de violurile care au loc zilnic în Italia. Din păcate, lucrurile sunt cunoscute, dar în ciuda măsurilor trebuie făcut mai mult, prevenţia trebuie să pornească de acasă, să fie avertizaţi oamenii să nu plece în locuri necunoscute şi cu contracte de muncă dubioase, pe care nu le înţeleg”, a declarat la Prima News Silvia Dumitrache, reprezentanta femeilor românce din Italia.

Ea spune că lumea pleacă din disperare şi după ureche, după ce aude la rude. „Trebuie să aibă în mână un contract în limba română, numere de telefon de la consulate. E plin de femei rămase însărcinate în urma violurilor. Întreruperile de sarcină sunt numeroase în rândul româncelor din Sicilia. Sunt zeci de cazuri în presa italiană, nu doar de români, ci şi de italieni exploataţi şi abuzaţi. Sunt femei duse la întrerupere de sarcină chiar de către soţiile patronilor care le-au lăsat gravide. Lumea nu denunţă de multe ori pentru că rudele de acasă sunt ameninţate cu moartea”, a spus Dumitrache.

Cei care exploatează muncitorii imigraţi ilegal sunt ca o organizaţie militară, au caporali care-i supraveghează pe cei ţinuţi în sclavie, a povestit Dan Boanţă, corespondentul Prima News în Italia.

„Autorităţile italiene nu pot face nimic decât când iese la iveală o asemenea situaţie. De exemplu, 30 de români au fost aduşi şi sechestraţi să muncească în zona de nord a Italiei. Totul a ieşit la iveală datorită unui român care a fugit la poliţie. După un an şi ceva de investigaţii au reuşit să destructureze afacerea, condusă de doi români şi un italian care aveau firme de recrutare din România, Albania, Bulgaria”, a spus Boanţă.

Şi în Spania sunt probleme de acelaşi gen, relatează corespondentul Prima News Alin Petrică. „În 2022 erau 45.000 de persoane implicate în prostituţie, inclusiv minore, iar statisticile arată că sunt femei din America de Sud, Africa şi România, care e menţionată separat”, a spus Petrică. El a povestit şi despre cazul unor români care au răpit copiii altor români pentru datorii de 1-2000 de lei.

Marius Hanganu, care este activist pentru drepturile imigranţilor în Germania, a subliniat că metoda sclavilor pe plantaţii este aplicată şi acolo.

„Un patron german, de exemplu, mi-a ameninţat colega în tribunal. El era dat în judecată pentru că nu-şi plătise muncitorii”, a spus Hanganu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt