Miturile despre vaccinurile anti-COVID, demontate de experţi. Cum s-a reuşit dezvoltarea serului într-un timp atât de scurt

Miturile despre vaccinurile anti-COVID, demontate de experţi. Cum s-a reuşit dezvoltarea serului într-un timp atât de scurt

Se apropie momentul în care vaccinul salvator împotriva virusului SARS-CoV-2 va ajunge la noi în ţară. Oficialii pregătesc strategia de imunizare a populaţiei, iar trei seruri au trecut de ultima fază de cercetare.

Interesul pentru vaccinuri este atât de mare, încât au apărut şi efectele negative: zvonurile, dezinformarea, ştirile false.

Internetul abundă de mituri, iar unii se tem să se vaccineze. Specialiştii ţin însă să îi liniştească.

Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca sunt în prezent cele mai avansate vaccinuri anti-COVID din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt la finalul Fazei III de teste clinice. Cel dezvoltat de Oxford University şi AstraZeneca a fost testat pe mai mult de 24 de mii de voluntari cu o eficienţă medie de 70%, dă imunitate la infecţia cu Sars-CoV-2 după 14 zile şi poate fi păstrat la frigider timp de 6 luni.

Compania Moderna a făcut testele clinice pe 30 de mii de persoane, iar eficienta declarată a fost de 94,5%. Eficienţa înseamnă că aceşti oameni au dezvoltat anticorpi. La frigider rezistă 30 de zile şi la congelator până la 6 luni.

Afla mai multe desprecovidtop stirivaccin
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt