Milioane de români riscă facturi duble de la 1 ianuarie 2023

Milioane de români riscă facturi duble de la 1 ianuarie 2023

Coşmarul facturilor la energie continuă! 5 milioane de români mai au la dispoziţie doar 10 zile pentru a nu plăti facturi aproape duble la energie electrică, de la 1 ianuarie. Pentru asta, trebuie să completeze o cerere şi să depună o declaraţie pe proprie răspundere la furnizorul de curent. Problema este că ordonanţa legislativă este atât de vagă încât nici consumatorii şi nici furnizorii nu ştiu exact ce au de făcut.

Haos şi aglomeraţie la punctele de lucru ale furnizorilor de energie electrică. Şi la relaţii cu clienţii sunttimpi mari de aşteptare. 20 de minute durează până intri în legătură cu un consultant. Confuzia a apărut după promulgarea ultimei ordonanţe de urgenţă din domeniul energiei.

Pentru a beneficia de preţul de 68 de bani pe kWh, clienţii care utilizează dispozitive medicale, cei care au cel puţin 3 copii în întreţinere, precum şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil, sunt nevoiţi să depună o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere la furnizorul de energie.

Dacă nu o fac până la finalul anului riscă să plătească o factură aproape dublă. Potrivit ANRE, aproape 5 milioane de clienţi sunt în această situaţie. Doar că în aceste 10 zile, este aproape imposibil ca milioane de cereri să fie procesate. Specialiştii solicită intervenţia legiuitorilor.

Premierul aruncă problema în curtea ANRE. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANRE, mai există o categorie afectată: proprietarii cu mai multe adrese sunt nevoiţi să completeze declaraţia, dacă vor să plătească preţul plafonat la o altă adresă faţă de cea de domiciliu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt