Mihai Tudose, acuzat de hărţuire sexuală

Mihai Tudose, acuzat de hărţuire sexuală

Acuzaţii de hărţuire sexuală în Parlamentul European, care îl privesc direct pe fostul premier Mihai Tudose, actual europarlamentar. Fosta lui asistentă îl acuză că ar fi hărţuit-o cât timp a lucrat pentru el. Ar fi recurs la abuzuri verbale şi psihice, spune femeia, care nu vrea să-şi dezvăluie adevăratul nume. Ea susţine că, într-un final, a fost ajutată să plece din echipa lui. Mihai Tudose neagă acuzaţiile şi spune că altele au fost motivele pentru care a încheiat colaborarea cu asistenta sa.

Un loc de muncă toxic în care abuzurile sunt la ordinea zilei. Aşa descriu foştii asistenţi de la Bruxelles mediul de muncă din Parlamentul European. Într-un articol publicat de Europa Liberă, o fostă asistentă descrie coşmarul prin care a fost nevoită să treacă timp de 2 luni în care a lucrat pentru un eurodeputat român.

M-a sunat să-mi propună un job, n-am avut un sentiment bun legat de el, aşa că l-am refuzat. A doua oară mi-a spus ‘câţi bani vrei, ştiu că eşti bună la ce faci’… l-am refuzat frumos. A treia oară, mi-a spus ‘eu nu sunt oricine, spune-mi câţi bani vrei’. Într-un final, am acceptat. După ce am început să lucrăm, mi-a zis că el nu lucrează cu femei urâte şi că mă ştia că sunt frumoasă”, susţine Florina, fosta asistentă a lui Mihai Tudose, citată de Europa Liberă.

Sunt mărturiile Florinei, care lucra la Parlamentul European din 2007, iar în toţi aceşti ani a devenit extrem de apreciată profesional. În 2019 ea a început să lucreze pentru Mihai Tudose şi avea să fie ultimul ei job în slujba unui europarlamentar. „Îmi spunea să merg în faţa lui şi a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, ştii că ai craci frumoşi, ce mironosiţă eşti». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu îţi bagi alea în toate cele. I-am zis că aici oamenii nu se comportă aşa", a mai spus Florina, fosta asistentă a lui Mihai Tudose, citată de Europa Liberă.

Florina spune că în cele două luni a fost hărţuită sexual şi psihic, iar Mihai Tudose avea acelaşi comportament şi cu alte asistente, pe care le jignea şi cu care era violent. ,,A venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea. Mă trezesc cu o bătaie la uşă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis uşa, a zis că a venit să-mi dea cartea şi-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui şi am închis cealaltă uşă a anticamerei cu cheia”, a mai precizat Florina, fosta asistentă a lui Mihai Tudose, citată de Europa Liberă.

Florina a cerut ajutorul celor de la Resurse Umane pentru a putea fi concediată. Altfel, dacă îşi dădea demisia, nu beneficia de compensaţiile salariale. După concediere, au început ameninţările.

Mihai Tudose neagă aceste acuzaţii. Pentru Europa Liberă el susţine că a dat-o afară din cauză că făcea lucruri neregulamentare cu dreptul său de semnătură. „E o fărâmă de adevăr şi de aici ies minciuni. E o poveste plină de frustrări şi ce şi-o fi imaginat ea că e bine să se întâmple. Nu toată lumea care pare victimă, e victimă. Poate să fie şi agresorul. Pnetru ea e o poveste intersantă despre de ce nu mai lucrează la Parlamentul European", a spus Mihai Tudose.

Abuzurile sunt însă destul de întâlnite în Parlamentul European. Între 2019 şi 2021 au fost deschise 34 de noi dosare de hărţuire psihologică sau sexuală în Parlamentul European. 24 dintre ele sunt împotriva europarlamentarilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt