Mica Unire, sărbătorită în toată țara! Ieșenii, supărați pe politicieni și jandarmi - Prima News

Mica Unire, sărbătorită în toată țara! Ieșenii, supărați pe politicieni și jandarmi

Mica Unire într-o mare de nemulţumire! În zi de sărbătoare românii au fost uniţi şi în huiduieli şi fluierături! S-a întâmplat la Iaşi fix în clipele în care în mijlocul mulţimii au ajuns politicienii! Mai mulți protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii. Spiritul acestei zile s-a simţit însă parcă mai bine la Bucureşti şi Cluj-Napoca, pe ritmuri de muzică populară, şi hore, ca în alţi ani.

La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, întreaga țară a fost în sărbătoare. La București, președintele Klaus Iohannis a fost prezent în parcul Carol I, unde a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Mesajul președintelui a fost precedat de imnul național și de o slujbă oficiată de un sobor de preoți.

În capitala Moldovei, a fost sărbătoare cu peripeții. Mii de protestatari AUR au forțat gardurile ridicate de jandarmi, iar la un moment dat situația a degenerat. La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă a avut un discurs, însă, oamenii l-au huiduit. Nici liderul PSD nu a scăpat de furia mulțimii.

Evenimentele de Mica Unire la Iași au ținut mai bine de șapte ore. Clujenii care au participat la mica unire au fost mai pașnici fata de ieșeni și, în ciuda frigului, oamenii s-au bucurat de defilarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Cei care au ajuns acolo s-au bucurat de cântece ale unor artiști de muzica populară.

La 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor atât în Moldova, cât și în Țara Românească, lucru care i-a permis să își împlinească dorința de a uni cele două teritorii. Din 1862, statul nou înființat a luat oficial numele de România.

Total
1
Shares
Total
1
Share