Mica Unire, sărbătorită în toată ţara! Ieşenii, supăraţi pe politicieni şi jandarmi

Mica Unire, sărbătorită în toată ţara! Ieşenii, supăraţi pe politicieni şi jandarmi

Mica Unire într-o mare de nemulţumire! În zi de sărbătoare românii au fost uniţi şi în huiduieli şi fluierături! S-a întâmplat la Iaşi fix în clipele în care în mijlocul mulţimii au ajuns politicienii! Mai mulţi protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii. Spiritul acestei zile s-a simţit însă parcă mai bine la Bucureşti şi Cluj-Napoca, pe ritmuri de muzică populară, şi hore, ca în alţi ani.

La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, întreaga ţară a fost în sărbătoare. La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent în parcul Carol I, unde a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Mesajul preşedintelui a fost precedat de imnul naţional şi de o slujbă oficiată de un sobor de preoţi.

În capitala Moldovei, a fost sărbătoare cu peripeţii. Mii de protestatari AUR au forţat gardurile ridicate de jandarmi, iar la un moment dat situaţia a degenerat. La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă a avut un discurs, însă, oamenii l-au huiduit. Nici liderul PSD nu a scăpat de furia mulţimii.

Evenimentele de Mica Unire la Iaşi au ţinut mai bine de şapte ore. Clujenii care au participat la mica unire au fost mai paşnici fata de ieşeni şi, în ciuda frigului, oamenii s-au bucurat de defilarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Cei care au ajuns acolo s-au bucurat de cântece ale unor artişti de muzica populară.

La 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească, lucru care i-a permis să îşi împlinească dorinţa de a uni cele două teritorii. Din 1862, statul nou înfiinţat a luat oficial numele de România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt