Melania Medeleanu, despre bullying: Părinții și profesorii pot fi parte din problemă - Prima News

Melania Medeleanu, despre bullying: Părinții și profesorii pot fi parte din problemă

Agresiunea repetată din școală, numită bullying, poate să determine simptome ca depresie și anxietate care pot marca un om în continuare, și ca adult, a explicat la Prima News psihologul Dorina Stamate. „De fiecare dată când se va afla într-o situație care-i aduce aminte de elemente din trecut este o traumă și asta îl face să-și piardă stima de sine și să nu poată performa la maxim în carieră și în viață”, a declarat Stamate.

„Profesorii, părinții și copiii pot fi parte din problemă, pot fi agresori sau pot să instige la bullying. De fapt, copilul care agresează nu și-a găsit echilibrul și se afirmă prin agresivitate, iar orice pedeapsă trebuie însoțită de suport psihologic”, spune Melania Medeleanu, fondator Asociația Zi de bine!

„Agresorii au în spate de cele mai multe ori probleme și este posibil ca acel copil să vadă în familie că așa se face dreptate, că așa te faci auzit, e posibil ca acel copil să vrea să se facă auzit”, a subliniat Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoșani. „Din păcate, este greu să convingi părinții că acel copil are nevoie de discuții cu un psiholog școlar, înseamnă pentru părinte că deja trebuie copilul dus la psihiatru, ei nu înțeleg noțiunea de psiholog școlar”, a adăugat Bălăucă.

Oana Droiman, inspector școlar pentru învățământ special Bacău, s-a referit la cazul copilului care și-a băgat colegul cu capul în toaletă și care acum este arestat. „Partea tristă e că părinții copiiilor abuzați nu știau, au aflat de la școală ce se întâmplă. Lucrurile au evoluat, au pornit de la o simplă șicanare în noiembrie, a urmat o mușcătură în ianuarie, copiii s-au temut să spună acasă, mai ales că sunt cu nevoi speciale și au fost victime mai ușor de manipulat”, a declarat inspectorul școlar. Ea spune că de fiecare dată a existat acordul părintelui ca elevul agresor să fie consiliat și chiar a făcut câteva ore de terapie cu psihologul școlii.

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis spune că, din păcate, sunt profesori care asistă la bullying și nu reacționează. Legea anti-bullying există și ea trebuie implementată în școli la fel ca programa școlară, a adăugat avocatul.

Avocații au implementat de un an de zile “Fii avocat în țara ta” și țin cursuri în școli pentru a explica legislația în acest domeniu, a precizat Cuculis.

Total
15
Shares
Total
15
Share