Melania Medeleanu, despre bullying: Părinţii şi profesorii pot fi parte din problemă

Melania Medeleanu, despre bullying: Părinţii şi profesorii pot fi parte din problemă

Agresiunea repetată din şcoală, numită bullying, poate să determine simptome ca depresie şi anxietate care pot marca un om în continuare, şi ca adult, a explicat la Prima News psihologul Dorina Stamate. „De fiecare dată când se va afla într-o situaţie care-i aduce aminte de elemente din trecut este o traumă şi asta îl face să-şi piardă stima de sine şi să nu poată performa la maxim în carieră şi în viaţă”, a declarat Stamate.

„Profesorii, părinţii şi copiii pot fi parte din problemă, pot fi agresori sau pot să instige la bullying. De fapt, copilul care agresează nu şi-a găsit echilibrul şi se afirmă prin agresivitate, iar orice pedeapsă trebuie însoţită de suport psihologic”, spune Melania Medeleanu, fondator Asociaţia Zi de bine!

„Agresorii au în spate de cele mai multe ori probleme şi este posibil ca acel copil să vadă în familie că aşa se face dreptate, că aşa te faci auzit, e posibil ca acel copil să vrea să se facă auzit”, a subliniat Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoşani. „Din păcate, este greu să convingi părinţii că acel copil are nevoie de discuţii cu un psiholog şcolar, înseamnă pentru părinte că deja trebuie copilul dus la psihiatru, ei nu înţeleg noţiunea de psiholog şcolar”, a adăugat Bălăucă.

Oana Droiman, inspector şcolar pentru învăţământ special Bacău, s-a referit la cazul copilului care şi-a băgat colegul cu capul în toaletă şi care acum este arestat. „Partea tristă e că părinţii copiiilor abuzaţi nu ştiau, au aflat de la şcoală ce se întâmplă. Lucrurile au evoluat, au pornit de la o simplă şicanare în noiembrie, a urmat o muşcătură în ianuarie, copiii s-au temut să spună acasă, mai ales că sunt cu nevoi speciale şi au fost victime mai uşor de manipulat”, a declarat inspectorul şcolar. Ea spune că de fiecare dată a existat acordul părintelui ca elevul agresor să fie consiliat şi chiar a făcut câteva ore de terapie cu psihologul şcolii.

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis spune că, din păcate, sunt profesori care asistă la bullying şi nu reacţionează. Legea anti-bullying există şi ea trebuie implementată în şcoli la fel ca programa şcolară, a adăugat avocatul.

Avocaţii au implementat de un an de zile "Fii avocat în ţara ta" şi ţin cursuri în şcoli pentru a explica legislaţia în acest domeniu, a precizat Cuculis.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt