Mărturiile medicului Ionuţ Olaru, din echipa aflată acum în Turcia: Am văzut focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, însă oamenii nu mai intrau de teamă. Au fost unde de şoc şi astăzi - Prima News

Mărturiile medicului Ionuţ Olaru, din echipa aflată acum în Turcia: Am văzut focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, însă oamenii nu mai intrau de teamă. Au fost unde de şoc şi astăzi

Dr Ionuţ Olaru, unul dintre membri echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă alături de ceilalţi salvatori în Turcia a relatat înr-un interviu acordat News.ro cum este deocamdată misiunea sa în ţara lovită de cutremurul devastator. Medicul a spus că este impresionat de fenomenalul răspuns din partea Turciei, de modul în care sunt organizate şi coordonate acolo misiunile de salvare.

“Plecând din ţară în cursul zilei de ieri spre seară am ajuns pe aeroportul din Adana în jurul orei 20, 21. Ulterior, după formalităţile vamale care au mers destul de repede, cu colegii de la autoritatea turcă care se ocupă de partea de coordonare, de răspuns la dezastru, ne-au preluat şi ne-au dus la sediul lor în cursul nopţii şi cred că în jurul orei 5 dimineaţa am fost preluaţi din nou de la această bază de operaţii în regiunea Hatay, în oraşul Antakia.  Aici s-a efectuat iniţial baza de operaţiuni după ce de multe ori am văzut destul de multe site-uri unde se lucra intens de către colegii turci.  Noi, personalul de la UPU-SMURD Bucureşti format din doi medici şi doi asistenţi încadraţi în unitatea Urban Searching Rescue a României, unitatea UNSAR, acţionează ca şi răspuns din partea statului român la acest dezastru, din nefericire”, a explicat dr. Olaru. 

Pe partea medicală a modulului sunt două direcţii pe care merg echipele de salvatori, Medicii sunt sprijin pentru întreaga echipă de salvatori români dar şi pentru victimele cutremurului major:

“De a acorda aistenţă medicală oricând este nevoie oricărui membru al echipajului, suntem totuşi o echipă destul de mare, 59 de membri, operaţiunile de căutare-salvare sunt operaţiuni destul de periculoase şi din nefericire de multe ori se mai întâmplă şi accidente, unul dintre motivele pentru care noi suntem spriinul acestei echipe iar în al doilea rând pentru pacienţi care sunt extraşi în viaţă, facem tot posibilul să îi stabilizăm până la predarea către echipele de urgenţă care îi preiau pentru a fi ulterior transportaţi la spital Ca echipă da, ne-am împărţit pe două ture, colegii mei, un medic şi o domnişoară asistentă sunt deja încă de dimineaţă în site-ul de operaţii, eu urmează să-i schimb în două ore pentru că momentan se lucrează în ture pe parcursul întregii zile, 24 de ore non stop”, a spus dr. Olaru.  Cum lucrează deocamdată echipele de salvatori români. Dr. Olaru spune că sunt ture de şase ore, dar că acest program se poate schimba în funcţie de gradul în care rezistă echipa şi în funcţie de realitatea din teren. Am văzut fenomnalul răspuns din partea Turciei, a mai spus Dr. Olaru. 

“Depinde de indicaţiile date de comandantul echipei, la acest moment se lucrează în ture de 6 ore dar probabil că va suferi modificări în funcţie de situaţia din teren şi în funcţie de afectarea personalului.  În acest moment suntem entuziasmaţi că putem oferi ajutor, sunt victime ce pot beneficia în urma ajutorului pe care îl oferim, iar asta ne impulsionează să facem tot posibilul.  În primul rând ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei, referitor la persoanele afectate. Sunt toţi, cu toate forţele, v-am spus, ne-am plimbat, am trecut pe lângă nişte site-uri de lucru în drumul nostru către bazele operaţiunii în cursul serii precedente, în cursul nopţii precedente, la ore diferite, în jur de ora 12, în jur de 5, 6, de dimineaţă, se lucra în permanenţă în toate site-urile, din nefericire situaţia o impunea”, a spus Dr. Olaru. 

Focuri aprinse în faţa blocurilor rămase în picioare. Dr. Olaru spune că l-a impresionat această imagine, a oamenilor care de teamă să mai intre în locuinţe dorm în stradă, lângă focurile aprinse. 

“Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii, am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau, în miez de noapte se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor.  Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia, de când şi noi suntem aici şi am reuşit pe parcursul acestei zile, au fost câteva unde de şoc, au fost şi ieri, au fost şi astăzi, din fericire de intensitate mică la acest moment.

Dr. Ionuţ Olaru a mai fost şi în Albania, pentru a ajuta victimele cuttremurului major care a avut loc în 2019. Când va ajunge în teren va putea compara urmările cele două dezastre. 

“Mi-e greu să răspund la această întrebare pentru că aştept să merg în site-ul unde se va lucra. Momentan ne-am focusat pe ridicarea bazei de operaţiuni, în timp ce colegii mei sunt în prima tură de lucru.    Avem tot ce ne trebuie să fim şi suntem autonomi, pentru că o astfel de situaţie nu mai trebuie să pună cumva o presiune suplimentară pe autorităţile care oricum fac tot ce pot pentru poporul lor, şi atunci asta este prima regulă pentru răspunsul la dezastru.Să nu ceri, este destul de dificil să mai pui o presiune suplimenară pe acei oameni. 

Total
0
Shares
Total
0
Share