Marea Britanie, paralizată de greve

Marea Britanie, paralizată de greve

Marea Britanie este lovită în aceste zile de un val de greve în sistemul de stat: angajaţii căilor ferate şi cei ai poştei au decis să întrerupă lucrul, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru. Li se vor alătura şi asistentele medicale. Volumul de muncă e prea mare, uneori sunt nevoite să lucreze şi 24 de ore continuu, pentru că nu are cine să le înlocuiască! Sindicatele cer majorări salariale de două cifre pentru ca veniturile să ţină pasul cu rata inflaţiei care a ajuns la 11,1% în luna octombrie.

Sute de mii de pacienţi din marea Britanie au fost informaţi ca programările pe care le aveau pentru data de 15 decembrie au fost anulate. Este ziua în care asistentele medicale intră în grevă! Sindicatele au încercat negocieri cu guvernul, dar nu s-a ajuns la niciun consens. Andreea Răşinar este stabilită de aproape 10 ani în Uk şi lucrează ca asistentă medicală în clinicile din zona Sheffield. Ea ne-a povestit care sunt problemele din sistem:

75.000 de locuri sunt vacante în acest moment şi nu pare să existe soluţie. Înainte de brexit, mulţi europeni veneau să lucreze ca asistenţi medicali, dar acum, condiţiile de lucru în regat sunt mult prea stricte. Chiar şi aşa, potrivit ultimelor date publicate de NHS în luna noiembrie, în sistemul public de sănătate al Marii Britanii activează 5.519 de angajaţi de naţionalitate romaână. Angajaţii români reprezintă a noua cea mai numeroasă naţionalitate straină din cadrul NHS, după cei din India, Filipine, Nigeria, Irlanda, Polonia, Portugalia, Italia şi Pakistan.

Un asistent medical câştigă, în sistemul de stat, între 15 şi 20 de lire pe oră. La privat, în schimb, poate ajunge şi la 50 de lire sterline pe oră. Este cea mai mare acţiune sindicală de acest fel din istoria regatului unit, iar guvernanţii par să nu aibă soluţii. În ultimele 48 de ore au fost în grevă şi angajaţii poştei şi cei din transportul feroviar.

40.000 de lucratori din Network Rail şi 14 companii din acest domeniu au boicotat transpolrturile feroviare în ultimele două zile şi spun că în această lună vor fi încă două întreruperi de acest fel. La fel şi angajaţii poştei. Specialiştii spun că acest val de greve ar putea provoca o pierdere de 650 de milioane de lire sterline în luna decembrie şi 550 de milioane în ianuarie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt