Managerii de spitale sunt disperaţi din cauza sistemului învechit de decontare a serviciilor medicale din partea CNAS

Managerii de spitale sunt disperaţi din cauza sistemului învechit de decontare a serviciilor medicale din partea CNAS

Schema de decontare a cazurilor tratate în spitale de către CNAS ar trebui schimbată cel puţin parţial, spun medicii români.

Bogdan Tănase, directorul Institutului Oncologic din Bucureşti, a declarat la Prima News că măcar unele spitale ar trebui să aibă parte de un alt sistem de decontare.

„Ne găsim într-o situaţie în care sunt unele spitale care primesc tot timpul cazuri complicate şi grave, au cheltuieli pe măsură, iar plata pe caz rezolvat nu ne aduce o decontare pe măsură. Noi compensăm cazurile grave cu internările de zi, care sunt multe şi de scurtă durată. Avem multe cazuri acute, pentru un caz rezolvat noi primim 2200 de lei, care se ponderează cu un indice de complexitate, la noi putem ajunge spre 3000 de lei pentru un caz externat. Asta în timp ce costurile pe unele cazuri depăşesc 100.000 de lei”, a spus Tănase.

Şi Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucureşti are probleme financiare, spune directorul medical Eduar Moţoescu.

„Soldul spitalului a devenit negativ pe primul trimestru, datorită unui sistem învechit de decontare. Casa a început să corecteze anumite lucruri, dar într-o măsură total ineficientă, şi nu putem să ţinem pasul cu preţurile care cresc întruna. În plus, avem nevoie de mai mulţi specialişti, mai mulţi psihologi clinicieni. Normativul de un psiholog la 75 de paturi este absolut insuficient într-un spital de psihiatrie ca al nostru”, a spus medicul.

El a explicat că depopularea profesională a marilor unităţi medicale este un risc uriaş şi va fi extrem de greu de reparat dacă se întâmplă.

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a arătat că, din cauza creşterii preţurilor la utilităţi, dar şi din cauza tehnologiilor moderne, costurile sunt mult mai mari pentru unităţile sanitare.

„Trebuie investit în tehnologie pentru a avea acces la diagnostice rapide, ca să evităm alte costuri suplimentare”, a spus Stăncel.

Ea a adăugat că avem nevoie de politici publice bune, care să asigure cheltuirea chibzuită şi eficientă a banilor investiţi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt