Malpraxisul, infecțiile nosocomiale și plecarea în masă a medicilor, probleme grave pentru sistemul medical românesc - Prima News

Malpraxisul, infecțiile nosocomiale și plecarea în masă a medicilor, probleme grave pentru sistemul medical românesc

Legea malpraxisului este veche de 25 de ani și nu satisface nici nevoile pacientului de a primi compensare materială și nici medicul nu este protejat, a declarat la Prima News Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

„Vom propune un set de principii pentru modificarea legii malpraxisului. Acum, malpraxisul este decis de un medic legist care din motive obiective nu are timp să facă analizele amănunțite și multe cazuri sunt clasate. Noi propunem un corp de experți medicali acreditați de Ministerul Justiției, ca în alte domenii, ca să poată să rezolve în timp real problema. Apoi este polița de malpraxis – noi suntem obligați annual să o încheiem, dar în loc să ne ajute, polițele sunt lovite de nulitate pentru că în ele asigurătorul trece în ele tot felul de clauze de excludere. Noi vrem să dispară clauzele de excludere și să acopere și daunele morale”, a declarat Coriu.

El s-a referit și la plecarea masivă a medicilor din România, care a lăsat zone întregi din țară fără medici. CNAS încearcă să-i atragă în zonele rurale, dar este dificil, pentru că medicina de familie „este total neatractivă și Casa o menține așa. Medicul de familie este transformat într-un funcționar public subfinanțat”.

„Peste 50 la sută din medicii din România sunt concentrați în zonele universitare, restul de zone împart 27.000 de medici. Avem două Românii, una cu exces de medici – peste media europeană, și una cu deficit de medici. Noi formăm medici, formăm în jur de 4000 de medici rezidenți pe an. Din nefericire, pleacă și rămân cam 1200 pe an, trebuie să vedem de ce pleacă”, a declarat medicul.

Ancuța Daisa, președintele CAS Brașov, a precizat în județ este un deficit de 41 de medici de familie, din care 24 în rural și sunt 7 localități fără medic de familie.

„Nici măcar punct de lucru al unui medic de familie nu există. Media de vârstă este la 55 de ani, iar 99 de medici au peste 65 de ani. Facilitatea financiară este atractivă în zonele rurale mai greu accesibile. Casa alocă un buget care poate ajunge până la 30.000 de lei în unele zone pentru medici noi, alte facilități le pot acorda autoritățile locale”, a adăugat Ancuța Daisa.

Pe lângă lipsa de medici, sistemul de sănătate s-a deprofesionalizat puternic în România, a spus avocatul Adrian Cuculis.

„Deprofesionalizarea sistemului este demonstrată de ce s-a întâmplat la Piatra Neamț – o asistentă a aprins o lumânare într-o secție cu oxigen. În România, malpraxisul este greu de demonstrat, este o răspundere împrăștiată”, a spus avocatul.

El s-a referit și la problema infecțiilor nosocomiale din spitale.

„ICCJ a tranșat acest aspect – instituția spitalicească în momentul internării este obligată să facă un set complet de analize la internare. Dacă atunci nu aveai infecție nosocomială și la ieșire o ai, nu mai este nimic altceva de demonstrat. Mai important este că, dacă nu se fac analize și tu aveai deja o infecție, apoi o ai la ieșire, tot spitalul este de vină, pentru că nu poate demonstra că n-a fost luată din spital infecția”, a precizat avocatul.



Total
0
Shares
Total
0
Share