Malpraxisul, infecţiile nosocomiale şi plecarea în masă a medicilor, probleme grave pentru sistemul medical românesc

Malpraxisul, infecţiile nosocomiale şi plecarea în masă a medicilor, probleme grave pentru sistemul medical românesc

Legea malpraxisului este veche de 25 de ani şi nu satisface nici nevoile pacientului de a primi compensare materială şi nici medicul nu este protejat, a declarat la Prima News Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Vom propune un set de principii pentru modificarea legii malpraxisului. Acum, malpraxisul este decis de un medic legist care din motive obiective nu are timp să facă analizele amănunţite şi multe cazuri sunt clasate. Noi propunem un corp de experţi medicali acreditaţi de Ministerul Justiţiei, ca în alte domenii, ca să poată să rezolve în timp real problema. Apoi este poliţa de malpraxis – noi suntem obligaţi annual să o încheiem, dar în loc să ne ajute, poliţele sunt lovite de nulitate pentru că în ele asigurătorul trece în ele tot felul de clauze de excludere. Noi vrem să dispară clauzele de excludere şi să acopere şi daunele morale”, a declarat Coriu.

El s-a referit şi la plecarea masivă a medicilor din România, care a lăsat zone întregi din ţară fără medici. CNAS încearcă să-i atragă în zonele rurale, dar este dificil, pentru că medicina de familie „este total neatractivă şi Casa o menţine aşa. Medicul de familie este transformat într-un funcţionar public subfinanţat”.

„Peste 50 la sută din medicii din România sunt concentraţi în zonele universitare, restul de zone împart 27.000 de medici. Avem două Românii, una cu exces de medici – peste media europeană, şi una cu deficit de medici. Noi formăm medici, formăm în jur de 4000 de medici rezidenţi pe an. Din nefericire, pleacă şi rămân cam 1200 pe an, trebuie să vedem de ce pleacă”, a declarat medicul.

Ancuţa Daisa, preşedintele CAS Braşov, a precizat în judeţ este un deficit de 41 de medici de familie, din care 24 în rural şi sunt 7 localităţi fără medic de familie.

„Nici măcar punct de lucru al unui medic de familie nu există. Media de vârstă este la 55 de ani, iar 99 de medici au peste 65 de ani. Facilitatea financiară este atractivă în zonele rurale mai greu accesibile. Casa alocă un buget care poate ajunge până la 30.000 de lei în unele zone pentru medici noi, alte facilităţi le pot acorda autorităţile locale”, a adăugat Ancuţa Daisa.

Pe lângă lipsa de medici, sistemul de sănătate s-a deprofesionalizat puternic în România, a spus avocatul Adrian Cuculis.

„Deprofesionalizarea sistemului este demonstrată de ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ – o asistentă a aprins o lumânare într-o secţie cu oxigen. În România, malpraxisul este greu de demonstrat, este o răspundere împrăştiată”, a spus avocatul.

El s-a referit şi la problema infecţiilor nosocomiale din spitale.

„ICCJ a tranşat acest aspect – instituţia spitalicească în momentul internării este obligată să facă un set complet de analize la internare. Dacă atunci nu aveai infecţie nosocomială şi la ieşire o ai, nu mai este nimic altceva de demonstrat. Mai important este că, dacă nu se fac analize şi tu aveai deja o infecţie, apoi o ai la ieşire, tot spitalul este de vină, pentru că nu poate demonstra că n-a fost luată din spital infecţia”, a precizat avocatul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt