Maia Sandu, alături de Zelenski la Bucha

Maia Sandu, alături de Zelenski la Bucha

Cu teritorii aflate încă sub ocupaţie, ucraienii au comemorat azi un an de când au recucerit Bucea, locul celor mai mari atrocităţi comise de invadatorii ruşi. Alături de Volodimir Zelenski, la evenimentul simbol, a fost invitat şi un alt şef de stat. Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova. Rupt de realitate, de la Moscova, Vladimir Putin a promulgat noul concept de politică externă a Rusiei. Documentul susţine că Federaţia va acorda prioritate dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Pe 31 martie anul trecut soldaţii ucraineni eliberau Bucea. Zilele şi săptămânile ce au urmat aveau să scoată la iveală cumplitele atrocităţi comise de ruşi în micul oraş. În cele 33 de zile ale ocupaţiei, 1400 de localnici au murit. 175 au fost înmormântaţi în gropi comune. Pe trupurile acestora s-au găsit urme de tortură. Devenit oraş martir, Bucea a fost azi vizitată de Volodomir Zelenski. Preşedintele ucrainean a fost însoţit de Maia Sandu dar şi de premierii Slovaciei, Croaţiei şi Sloveniei.

Pe front, luptele nu contenesc. Ruşii ar fi pierdut 400 de soldaţi asalturile de pe frontul de est. Pierderile de tehnică militară sunt încă şi mai mari. Armata ucraineană a filmat momentul în care rachetele Javelin distrug o unitate de tancuri. În Bahmut, locul celor mai aprgr lupte, situaţia e disperată pentru civili. Au mai rămas 5 mii într-un oraş care acum un an număra 70.000 de locuitori.

La 90 de kilometri distanţă Avdiivka, oraş pe care forţele Moscovei încearcă să îl cucerească de luni de zile, a fost ras de pe faţa pământului. Înainte de război aici erau 200 de blocuri şi 4.000 de case. 80% au fost complet distruse.

foto: facebook.com/zelenskiy.official

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt