Lumea cu ochii pe Geneva. Dezacorduri profunde, aşteptări scăzute de la summitul Biden şi Putin

Lumea cu ochii pe Geneva. Dezacorduri profunde, aşteptări scăzute de la summitul Biden şi Putin

Oraşul Geneva, sediul mai multor instituţii internaţionale, găzduieşte, astăzi, prima întîlnire dintre preşedinte american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin. O întâlnire urmărită cu interes de toate cancelariile lumii şi importantă pentru menţinerea dialogului dintre cele două mari puteri într-un context de veritabil război rece.

Ambele părţi au încercat să diminueze aşteptările de la întrevederea care va fi prima de când Biden şi-a început mandatul prezidenţial în luna ianuarie. „Nu ne aşteptăm la un mare set de rezultate din această întâlnire”, a spus jurnaliştilor un membru al echipei Biden la aterizarea avionului prezidenţial Air Force One la Geneva. Ceva mai devreme, un consilier al Kremlinului pentru politica externă, Iuri Uşakov, a spus că discuţiile nu se vor solda probabil cu acorduri concrete, dar întâlnirea va fi utilă.  

Cei doi preşedinţi au spus că relaţia ţării lor se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În timpul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, pe 14 iunie, Biden a fost întrebat despre detaliile agendei summitului cu Putin, dar a refuzat să ofere vreuna sau să spună cum va măsura succesul convorbirilor. Biden a sugerat că ba căuta puncte de tangenţă cu Putin, în timp ce îl va avertizează împotriva unei agresiuni continue împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt