Liderul sindicatului poliţiştilor: Mă întreb dacă legile privind ordinea publică şi ultrajul nu au fost copiate de undeva

Liderul sindicatului poliţiştilor: Mă întreb dacă legile privind ordinea publică şi ultrajul nu au fost copiate de undeva

Proiectul de lege privind deranjarea ordinii publice şi ultrajul nu are o fundamentare care să se bazeze pe cifre care să arate creştea infracţiunilor de acest gen, a numărului de persoane afectate şi pedepsele aplicate, a declarat la Prima News Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului poliţiştilor Europol. „Având în vedere dubiile privind persoanele celor doi oficiali (premierul Ciucă şi ministrul de interne Bode n.r.) mă întreb dacă nu le-au copiat de undeva”, a spus Andreica.

„Există o temere a societăţii civile că inclusiv în cazul în care avem un protest şi un cetăţean trage de gard şi jandarmul trage şi el de gard pe partea cealaltă, asta poate fi circumscrisă acestei fapte. Aceleaşi temeri le-am avut şi în 2017 când Carmen Dan a venit cu o serie de modificări sub pretextul de a întări statutul poliţistului, care erau privite ca tentative de reprimare a demonstraţiilor anti-guvernamentale”, a precizat liderul de sindicat.

El a spus că avem grijă să nu transformăm această lege în atentate la ceea democraţia şi-aşa încă fragilă din România. „Trebuie să fie garanţii că poliţiştii vor aplica aceste legi cum trebuie, fără să facă abuzuri”, a subliniat Andreica.

Avocatul Adrian Cuculis consideră că proiectele privind ordinea publică şi condusul sub influenţa substanţelor sunt binevenite, dar că necesită o dezbatere intensă, pentru că au multe puncte slabe. El s-a referit la cazul Anastasia, fetiţa de patru ani lovită de o şoferiţă fără permis, caz în care procurorul a avut constatarea „halucinantă” că femeia nu depăşise viteza legală.

„Această lege ar putea fi lovită de neconstituţionalitate, de exemplu, pentru că în cadrul drogurilor nu e limită. Dacă vii dintr-o ţară care permite consumul de droguri şi intri în România rişti să te duci la închisoare şi oricine ar contesta proiectul acesta de lege la Curtea Constituţională. Trebuie lăsat judecătorul să decidă suspendarea”, a precizat avocatul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt