Lider al pacienților români: Noi ne văităm, ei s-au obșnuit cu văitatul nostru și acum nu mai contăm - Prima News

Lider al pacienților români: Noi ne văităm, ei s-au obșnuit cu văitatul nostru și acum nu mai contăm

Sănătatea românilor este decisă de către primii doi-trei oameni din partidul sau partidele aflate la guvernare, a declarat la Prima News Vasile Barbu, președintele Federației Pacienților din România.

„Am discutat cu foști miniștri ai sănătății. Primii doi-trei în partid decid ce se întâmplă cu sănătatea noastră. Aceasta este realitatea, chiar dacă ministul vrea să facă ceva, decid Ministerul Finanțelor, Ministerul deInterne și premierul. Nici proiectele susținute de Președinție nu au fost acceptate. Teama lor a fost că, vezi Doamne, să nu-i îmbogățim pe producătorii de medicamente”, a subliniat Barbu.

El a spus că sunt medicamente la care ambalajele costă de două ori mai mult decât conținutul. „E foarte dificil să produci în România medicamente la preț impus de Guvern. Nu vom aduce înapoi medicamentele ieftine peste noapte. Nivelul de compensare a ajuns atât de jos, încât nu mai are rost să-ți faci programare la medicul de familie pentru rețetă”, a mai declarat Barbu.

„Taxa claw-back este principiul folosit de orice stat ca să modereze anumite lucruri din piață, se poate aplica și la unele tipuri de alimente, nu doar de medicamente. Taxa claw-back în România nu are sens, încep să dispară și reactivii pentru analize. Noi ne văităm și ei s-au obșnuit cu văitatul nostru și acum nu mai contăm”, a subliniat Vasile Barbu.

Medicul de urgență Tudor Ciuhodaru consideră că taxa de claw-back și distrugerea lanțurilor de aprovizionare au dus la criza medicamentelor.

El s-a referit și la criza din pandemie care, în opinia sa, a arătat cât de mari sunt decalajele între țările membre ale Uniunii Europene.

Ciuhodaru a mai spus că trebuie strategii țintite în sănătate, cum ar fi cea a obligativității prezentării la controalele pre-natale pentru a putea primi cutia minimă a nou-născtului, care conține lucruri de strictă necesitate pentru bebeluș.

Medicul ieșean a vorbit și despre centrele de arși care, spune el, puteau fi construite din miliardul de euro cheltuit pe vaccinurile anti-COVID.

Total
0
Shares
Total
0
Share