Liderii G20 se angajează să finanţeze distribuţia echitabilă a vaccinurilor pentru Covid-19, potrivit unui proiect de comunicat - Prima News

Liderii G20 se angajează să finanţeze distribuţia echitabilă a vaccinurilor pentru Covid-19, potrivit unui proiect de comunicat

Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se vor angaja, duminică, să finanţeze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor, medicamentelor şi testelor pentru Covid-19, în jurul lumii, astfel încât ţările sărace să nu fie lăsate pe dinafară, arată un proiect de comunicat al reuniunii G20, transmite Reuters.

”Nu vom cruţa niciun efort pentru a asigura disponibilitatea lor accesibilă şi echitabilă pentru toţi oamenii, în conformitate cu angajamentele membrilor de a stimula inovaţia. Recunoaştem rolul imunizării extinse ca bun public global”, afirmă liderii în proiectul declaraţiei G20.

Aceştia afirmă că economia globală a început să redreseze, dar recuperarea a rămas ”inegală, extrem de incertă şi supusă riscurilor ridicate de scădere”.

Totodată, aceştia se angajează să continue să utilizeze toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât va fi necesar pentru a proteja vieţile, locurile de muncă şi veniturile şi încurajează băncile multilaterale de dezvoltare să îşi consolideze eforturile pentru a ajuta ţările să facă faţă crizei.

Uniunea Europeană a cerut 4,5 miliarde de dolari, până la sfârşitul anului, de la G20, pentru a plăti instrumentele de luptă anti-COVID-19 pentru ţările mai sărace.

Proiectul solicită, de asemenea, creditorilor privaţi să se alăture unui moratoriu referitor la serviciul datoriilor, pe care G20 doreşte să îl extindă până la jumătatea anului 2021 şi, eventual, pe o perioadă mai îndelungată, şi susţine un cadru comun pentru gestionarea problemelor referitoare la datorii dincolo de acesta.

Liderii recunosc, de asemenea, dificultăţile specifice cu care se confruntă ţările din Africa şi micile state insulare în curs de dezvoltare, reflectând o recunoaştere tot mai mare a faptului că chiar şi unele ţări cu venituri medii ar putea avea nevoie de reducerea datoriilor ca urmare a pandemiei.Total
0
Shares
Total
0
Share