Lider al pensionarilor: Există categorii de cetăţeni care muncesc în alte condiţii decât cele normale şi este normal să fie o pensionare anticipată

Lider al pensionarilor: Există categorii de cetăţeni care muncesc în alte condiţii decât cele normale şi este normal să fie o pensionare anticipată

Sistemul de salarizare şi taxare a salarizării din România trebuie modificat pentru a permite reformarea sistemului de pensii, a declarat la Prima News Daniela Necefor, specialist în HR.

„La noi se vorbeşte despre salariul net, în Europa şi SUA se discută despre salariul brut şi există o declaraţie unică depusă la final de an. În plus, ai anumite deductibilităţi pentru un masterat sau tratament medical, de exemplu. Şi cu netul e o problemă din cauza taxării, au existat scutiri de impozite pentru anumite sectoare industriale, dar odată eliminate facilităţile, angajatorul trebuie să menţină salariul net al angajatului”, a explicat Necefor.

Ea a spus că e greu de ajuns la un echilibru în sistemul de pensii.

„Vorbim de o populaţie care iese la 65 de ani şi uităm că trebuie să facem o reglementare şi pentru cei care ies mai devreme. Chiar dacă după 50-52 de ani nu mai poti face muncă dură, poţi rămâne în sistem, astfel avem şi o forţă de muncă disponibilă şi avem şi contributivitate”, a precizat Necefor.

Christian Năsulea, profesor de economie, a spus că modificarea sistemului de pensii trebuie făcută gradual, pentru ca oamenii să nu-şi piardă privilegiile actuale.

„Altfel, există riscul ca anumite categorii de foşti angajaţi să conteste în instanţă acest lucru. Sunt extrem de multe excepţii şi sper să fie cât mai puţine în timp. Obiectivul pe care trebuie să-l avem în România trebuie să fie un sistem care să funcţioneze şi pe hârtie. Înţeleg că ar urma să se facă nişte contribuţii către pilonul 1, care să compenseze astfel încât pensia cu care ies să fie similară cu ce e în momentul acesta”, a arătat Năsulea.

Dorina Barcari, membru-fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor a subliniat că stabilirea unei vârste unice de pensionare reprezintă încălcarea unor drepturi deja obţinute, ceea ce este grav.

„Există categorii de cetăţeni care muncesc în alte condiţii decât cele normale şi este normal să fie o pensionare anticipată. În plus, n-ar fi trebuit desfiinţate fondurile de pensii care existau înainte”, a adăugat Barcari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt