Lider al pensionarilor: Există categorii de cetățeni care muncesc în alte condiții decât cele normale și este normal să fie o pensionare anticipată - Prima News

Lider al pensionarilor: Există categorii de cetățeni care muncesc în alte condiții decât cele normale și este normal să fie o pensionare anticipată

Sistemul de salarizare și taxare a salarizării din România trebuie modificat pentru a permite reformarea sistemului de pensii, a declarat la Prima News Daniela Necefor, specialist în HR.

„La noi se vorbește despre salariul net, în Europa și SUA se discută despre salariul brut și există o declarație unică depusă la final de an. În plus, ai anumite deductibilități pentru un masterat sau tratament medical, de exemplu. Și cu netul e o problemă din cauza taxării, au existat scutiri de impozite pentru anumite sectoare industriale, dar odată eliminate facilitățile, angajatorul trebuie să mențină salariul net al angajatului”, a explicat Necefor.

Ea a spus că e greu de ajuns la un echilibru în sistemul de pensii.

„Vorbim de o populație care iese la 65 de ani și uităm că trebuie să facem o reglementare și pentru cei care ies mai devreme. Chiar dacă după 50-52 de ani nu mai poti face muncă dură, poți rămâne în sistem, astfel avem și o forță de muncă disponibilă și avem și contributivitate”, a precizat Necefor.

Christian Năsulea, profesor de economie, a spus că modificarea sistemului de pensii trebuie făcută gradual, pentru ca oamenii să nu-și piardă privilegiile actuale.

„Altfel, există riscul ca anumite categorii de foști angajați să conteste în instanță acest lucru. Sunt extrem de multe excepții și sper să fie cât mai puține în timp. Obiectivul pe care trebuie să-l avem în România trebuie să fie un sistem care să funcționeze și pe hârtie. Înțeleg că ar urma să se facă niște contribuții către pilonul 1, care să compenseze astfel încât pensia cu care ies să fie similară cu ce e în momentul acesta”, a arătat Năsulea.

Dorina Barcari, membru-fondator al Asociației pentru Drepturile Pensionarilor a subliniat că stabilirea unei vârste unice de pensionare reprezintă încălcarea unor drepturi deja obținute, ceea ce este grav.

„Există categorii de cetățeni care muncesc în alte condiții decât cele normale și este normal să fie o pensionare anticipată. În plus, n-ar fi trebuit desființate fondurile de pensii care existau înainte”, a adăugat Barcari.Total
0
Shares
Total
0
Share