Lider al părinților: Sunt preoți în sistemul școlar care spun că dacă nu ții post ajungi în iad - Prima News

Lider al părinților: Sunt preoți în sistemul școlar care spun că dacă nu ții post ajungi în iad

INQUAM Photos/George Călin

Decizia cu religia în școală este tranșată în Constituție, școala are obligația să includă religia, dar părinții nu au obligația să înscrie copilul la ora respectivă, a declarat la Prima News fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

„Dezbaterea pe această lege a Educației este o dezbatere care creează falii de nerefăcut în societate, e un cataclism social. Responsabili sunt Iohannis și cei care s-au ocupat de pachetul de legi care ar fi trebuit să creeze nu falii, ci legături. Iohannis trebuie să ceară stoparea demersului legislativ și discuția să poată fi reluată în condiții mai calme. Să înceteze această dezbatere care ne divizează. Este un cataclism social!”, a spus Funeriu.

Fostul demnitar este de părere că ar putea fi adăugate toate materiile opționale la BAC și ar putea fi folosite pentru a mări nota obținută din materiile obligatorii.

Florin Buhuceanu, președinte asociației ACCEPT, a declarat că „tipul ăsta de dialog ține de democrație, președintele nu poate opri o discuție, trebuie să o medieze.

„Important e cum se predă religia, dacă este informativ sau catehetic și cum notezi capacitatea elevului la o asemenea disciplină. Cei din BOR pretind că sunt singurii păstrători ai valorilor morale în România și își dau cu părerea în toate domeniile, deși nu au nicio autoritate să facă asta. Temerea mea e alta – că se pune presiune pe minister pentru a abdica de la unele principii ale democrației.

Nu putem înlocui un principiu cu altul, e periculos și e împotriva Constituției, împotriva Convenției Drepturilor Omului. În școală trebuie predate gândirea critică și tradiția drepturilor omului. Sunt alte probleme în învățământul nostru. Sunt un bărbat gay, m-am format în școala românească, șapte din zece copii se simt în nesiguranță la școală”, a mai spus Buhuceanu.

Iulian Cristache, lider al Federațiilor de Părinți din România, a subliniat că polarizarea în dezbaterea legii Educației arată lipsa de educație din societatea românească.

„Legea conține un principiu care se referă la discriminare, nicio promovare, nu pot să cred că oameni cu carte spun că asta e o promovare. Numai ca analfabet funcțional poți să ceri așa ceva! Rolul religiei nu este de a merge la BAC, ci de a transmite niște valori și principii. Astea sunt discipline vocaționale, elevii pot merge către licee vocaționale. Trebuie să mergem pe competențele cheie din UE, nu putem să ne scărpinăm invers.

Sunt preoți în sistemul universitar care spun că dacă nu ții post ajungi în iad. Am primit mesaje de la oameni care se consideră cu biserica aproape și cu un conținut de noaptea minții din cauză că am susținut diversitatea. Copiii se uită speriați cum noi tranșăm prea adânc niște subiecte, pe masă, ca la măcelărie. Diversitatea nu înseamnă doar educație sexuală”, a mai declarat Cristache.

E culmea că tocmai culte diferite din România se plâng de existența diversității, a spus Gabi Bartic, CEO Brio. Ea a adăugat că adevărata problemă privind religia în școli este că se predă ca dogmă, nu ca istorie sau religie comparată.

„Mi-aș lăsa copilul dacă ar duce către istoria religiilor și religie comparată. Această idee bună de a-i alătura pe copii de niște percepte morale a eșuat, transmițătorii sunt nefericiți, fie preoți, fie, uneori, coana preoteasă”, a mai declarat Bartic.

Ea a spus că riscăm să vină momentul în care BOR va începe să controleze și conținutul altor materii, cum ar fi chimia.

Total
0
Shares
Total
0
Share