Lider al părinţilor: Sunt preoţi în sistemul şcolar care spun că dacă nu ţii post ajungi în iad

Lider al părinţilor: Sunt preoţi în sistemul şcolar care spun că dacă nu ţii post ajungi în iad
INQUAM Photos/George Călin

Decizia cu religia în şcoală este tranşată în Constituţie, şcoala are obligaţia să includă religia, dar părinţii nu au obligaţia să înscrie copilul la ora respectivă, a declarat la Prima News fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Dezbaterea pe această lege a Educaţiei este o dezbatere care creează falii de nerefăcut în societate, e un cataclism social. Responsabili sunt Iohannis şi cei care s-au ocupat de pachetul de legi care ar fi trebuit să creeze nu falii, ci legături. Iohannis trebuie să ceară stoparea demersului legislativ şi discuţia să poată fi reluată în condiţii mai calme. Să înceteze această dezbatere care ne divizează. Este un cataclism social!”, a spus Funeriu.

Fostul demnitar este de părere că ar putea fi adăugate toate materiile opţionale la BAC şi ar putea fi folosite pentru a mări nota obţinută din materiile obligatorii.

Florin Buhuceanu, preşedinte asociaţiei ACCEPT, a declarat că „tipul ăsta de dialog ţine de democraţie, preşedintele nu poate opri o discuţie, trebuie să o medieze.

„Important e cum se predă religia, dacă este informativ sau catehetic şi cum notezi capacitatea elevului la o asemenea disciplină. Cei din BOR pretind că sunt singurii păstrători ai valorilor morale în România şi îşi dau cu părerea în toate domeniile, deşi nu au nicio autoritate să facă asta. Temerea mea e alta – că se pune presiune pe minister pentru a abdica de la unele principii ale democraţiei.

Nu putem înlocui un principiu cu altul, e periculos şi e împotriva Constituţiei, împotriva Convenţiei Drepturilor Omului. În şcoală trebuie predate gândirea critică şi tradiţia drepturilor omului. Sunt alte probleme în învăţământul nostru. Sunt un bărbat gay, m-am format în şcoala românească, şapte din zece copii se simt în nesiguranţă la şcoală”, a mai spus Buhuceanu.

Iulian Cristache, lider al Federaţiilor de Părinţi din România, a subliniat că polarizarea în dezbaterea legii Educaţiei arată lipsa de educaţie din societatea românească.

„Legea conţine un principiu care se referă la discriminare, nicio promovare, nu pot să cred că oameni cu carte spun că asta e o promovare. Numai ca analfabet funcţional poţi să ceri aşa ceva! Rolul religiei nu este de a merge la BAC, ci de a transmite nişte valori şi principii. Astea sunt discipline vocaţionale, elevii pot merge către licee vocaţionale. Trebuie să mergem pe competenţele cheie din UE, nu putem să ne scărpinăm invers.

Sunt preoţi în sistemul universitar care spun că dacă nu ţii post ajungi în iad. Am primit mesaje de la oameni care se consideră cu biserica aproape şi cu un conţinut de noaptea minţii din cauză că am susţinut diversitatea. Copiii se uită speriaţi cum noi tranşăm prea adânc nişte subiecte, pe masă, ca la măcelărie. Diversitatea nu înseamnă doar educaţie sexuală”, a mai declarat Cristache.

E culmea că tocmai culte diferite din România se plâng de existenţa diversităţii, a spus Gabi Bartic, CEO Brio. Ea a adăugat că adevărata problemă privind religia în şcoli este că se predă ca dogmă, nu ca istorie sau religie comparată.

„Mi-aş lăsa copilul dacă ar duce către istoria religiilor şi religie comparată. Această idee bună de a-i alătura pe copii de nişte percepte morale a eşuat, transmiţătorii sunt nefericiţi, fie preoţi, fie, uneori, coana preoteasă”, a mai declarat Bartic.

Ea a spus că riscăm să vină momentul în care BOR va începe să controleze şi conţinutul altor materii, cum ar fi chimia.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt