Lemnul de foc fără factură nu va putea fi plătit cu cardul pentru energie

Lemnul de foc fără factură nu va putea fi plătit cu cardul pentru energie

Plata facturilor prin cardul de energie oferit de autorităţi poate fi foarte dificilă, mai ales în cazul celor care se încălzesc cu lemne şi nu pot dovedi asta cu facturi, a declarat la Prima News expertul în politici energetice Corina Murafa. Ea a adăugat că fiecare trebuie să se intereseze dacă beneficiază sau nu de aceste carduri de energie.

„Există sistemul de card energetic şi sunt aproximativ patru milioane de oameni care pot să beneficieze de ele. Poţi să achiţi diferite tipuri de facturi de energie”, a adăugat expertul în energie Eugenia Guşilov.

În cazul facturilor de regularizare la energie, clienţii casnici pot beneficia de eşalonarea sumei de plată pe o perioadă mai lungă, dacă vor achita 30 la sută din sumă, a explicat Murafa. „Din păcate, eşalonarea este valabilă doar pentru clienţii vulnerabili, dar categoria este mult mai largă”, a adăugat Corina Murafa.

În cazul în care se ajunge la deconectare pentru neplata facturilor, aceasta va trebui amânată până vine vremea caldă, întrucât legea energiei interzice deconectarea în perioada rece, pentru a nu-i pune clientului sănătatea în pericol, a subliniat Guşilov.

Contoarele inteligente sunt o soluţie foarte bună pentru dozarea consumului în gospodărie şi-i vor obliga pe furnizori să factureze în funcţie de perioada zilei, spune Corina Murafa. „Furnizorul va trebui să fie atent la perioadele zilei, de exemplu, noaptea, producţia este mult mai mare decât consumul şi trebuie tarif diferenţiat. În plus, puţină lume ştie că în România se încalcă standardele de performanţă în producţia şi furnizarea energiei”, a explicat ea.

O problemă complicată sunt facturile de la Hidroelectrica, o companie de stat care a intrat puternic pe piaţa de clienţi casnici, oferind preţuri mult sub cele ale pieţei, a declarat Murafa.

„Practic, statul a făcut protecţie socială pe spinarea hidroelectrica, la un moment dat aveau 5.000 de cereri de conectare pe zi”, a adăugat Eugenia Guşilov, iar apoi n-au mai emis facturi din luna aprilie 2022.

Corina Murafa a precizat şi că sistemul energetic din România, care este una dintre structurile critice în orice stat, nu a fost supus unor teste de stres în caz de cutremur, aşa cum ar trebui.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt