Lemnul de foc fără factură nu va putea fi plătit cu cardul pentru energie - Prima News

Lemnul de foc fără factură nu va putea fi plătit cu cardul pentru energie

Plata facturilor prin cardul de energie oferit de autorități poate fi foarte dificilă, mai ales în cazul celor care se încălzesc cu lemne și nu pot dovedi asta cu facturi, a declarat la Prima News expertul în politici energetice Corina Murafa. Ea a adăugat că fiecare trebuie să se intereseze dacă beneficiază sau nu de aceste carduri de energie.

„Există sistemul de card energetic și sunt aproximativ patru milioane de oameni care pot să beneficieze de ele. Poți să achiți diferite tipuri de facturi de energie”, a adăugat expertul în energie Eugenia Gușilov.

În cazul facturilor de regularizare la energie, clienții casnici pot beneficia de eșalonarea sumei de plată pe o perioadă mai lungă, dacă vor achita 30 la sută din sumă, a explicat Murafa. „Din păcate, eșalonarea este valabilă doar pentru clienții vulnerabili, dar categoria este mult mai largă”, a adăugat Corina Murafa.

În cazul în care se ajunge la deconectare pentru neplata facturilor, aceasta va trebui amânată până vine vremea caldă, întrucât legea energiei interzice deconectarea în perioada rece, pentru a nu-i pune clientului sănătatea în pericol, a subliniat Gușilov.

Contoarele inteligente sunt o soluție foarte bună pentru dozarea consumului în gospodărie și-i vor obliga pe furnizori să factureze în funcție de perioada zilei, spune Corina Murafa. „Furnizorul va trebui să fie atent la perioadele zilei, de exemplu, noaptea, producția este mult mai mare decât consumul și trebuie tarif diferențiat. În plus, puțină lume știe că în România se încalcă standardele de performanță în producția și furnizarea energiei”, a explicat ea.

O problemă complicată sunt facturile de la Hidroelectrica, o companie de stat care a intrat puternic pe piața de clienți casnici, oferind prețuri mult sub cele ale pieței, a declarat Murafa.

„Practic, statul a făcut protecție socială pe spinarea hidroelectrica, la un moment dat aveau 5.000 de cereri de conectare pe zi”, a adăugat Eugenia Gușilov, iar apoi n-au mai emis facturi din luna aprilie 2022.

Corina Murafa a precizat și că sistemul energetic din România, care este una dintre structurile critice în orice stat, nu a fost supus unor teste de stres în caz de cutremur, așa cum ar trebui.

Total
17
Shares
Total
17
Share