Legile energiei sunt modificate întruna din lipsă de experienţă, cred experţii

Legile energiei sunt modificate întruna din lipsă de experienţă, cred experţii

Cele 17 modificări ale legii Energiei în mai puţin de un an şi jumătate au avut loc din cauză că actele normative sunt scrise de oameni fără experienţă în piaţa energiei, a declarat la Prima News Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO.

„Cine scrie legislaţia e clar că nu are experienţă, dar nici din piaţă nu au venit jucătorii niciodată formulări coerente. Ca să modifici legislaţia, trebuie să propui ce modificări doreşti şi motivaţia fiecăreia. Piaţa nu este suficient de unită, fiecare s-a dus cu alte propuneri şi alte interese. În plus, este şi o experienţă nouă în toată Uniunea Europeană. Niciun stat membru nu are mai multă experienţă la cardurile de energie”, a precizat Vlăsceanu.

Nu liberalizarea pieţei energiei a dus la creşterea de preţuri, a subliniat Otilia Nuţu, expert în energie.

„Efectele imediate au fost mai ales de reducere a preţurilor, ele au crescut de la jumătatea anului trecut. Probleme sunt cum se emite legislaţia pentru protecţia consumatorilor, pentru că legislaţia duce la foarte multă incertitudine şi pune în pericol investiţiile, adică soluţia pe termen lung pentru energie”, a spus Nuţu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt