Legea lanţului scurt de aprovizionare va creşte preţurile, cred unii producători

Legea lanţului scurt de aprovizionare va creşte preţurile, cred unii producători

Legea lanţului scurt de aprovizionare încinge spiritele în rândul producătorilor şi procesatorilor.

Dragoş Frumosu, preşedinte SINDALIMENTA a declarat la Prima News că legea poate să ajute producătorul român, dar trebuie însoţită de norme de aplicare.

„Iar am pus căruţa înaintea calului, discutăm de avantaje, dar nu suntem pregătiţi, mulţi producători nu fac parte dintr-o asociaţie. Sunt anumite criterii care trebuie îndeplinite pentru a putea livra marfa în toată Europa, vorbim de asociaţii şi cooperative”, a spus Frumosu.

Preşedintele RomAlimenta, Sorin Minea, este, însă, de părere că, atunci când direcţionezi cumpărarea, preţul creşte. „Dacă eu nu pot aproviziona decât din Buftea, cel care e producător în Buftea ar însemna să fie prost să nu crească preţul. Această creştere de preţuri artificială se va duce în buzunarul cumpărătorului final. Va apărea o distorsiune a preţului pe teritoriul României. Timişoara va fi mai scumpă decât Iaşiul, e un exemplu. Cel care plăteşte este consumatorul din Timişoara şi consumatorul din Iaşi”, a mai afirmat Sorin Minea.

Iniţiatorul legii, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat, George Scarlat, a explicat că nu a fost limitată la nivel local, tocmai ca să nu crească preţul în cazul unui singur sau doi ofertanţi.

„Legat de lanţul scurt, acesta nu este definit foarte bine în UE. În lege spune că beneficiarul când face achiziţia şi găseşte un preţ mai mic va merge pe principiul raportului calitate-preţ. Principiul achiziţiilor va fi acelaşi, cel mai de aproape, apoi în judeţ, în ţară, în UE. Trebuie să fim puţin mai naţionalişti”, a spus Scarlat.

Afla mai multe desprealimentelant scurtlegescoli
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt