Legea care nu-i desparte

Legea care nu-i desparte

Sute de mii de copii români trăiesc într-o sărăcie lucie. Adorm flămânzi cu gândul că a doua zi poate au norocul să mănânce un colţ de pâine. Iarna merg îngheţaţi la şcoală, cu haine şi încălţăminte rupte pentru că părinţii nu îşi permit unele noi. Legea care se referă la prevenirea separării copilului de familie, una dintre legile de la care a pornit şi scandalul din Parlament vine în sprijinul lor, pentru a-i ajuta să rămână împreună, nicidecum pentru a-i separa.

La finalul anului trecut aproape 2200 de copii trăiau în cele 81 de orfelinate din România. Dar o parte dintre aceste instituţii fie sunt în curs de închidere, fie vor fi închise în următorii ani. Astfel copiii vor ajunge în plasament, în case familiale sau vor fi integraţi în familia naturală. Dar traumele lor sunt greu de alinat.

Mulţi copii instituţionalizaţi pot să rămână cu traume pe viaţă. Şi acest lucru se va vedea când va creşte şi va deveni adultul de mâine pentru că teama înlocuieşte iubirea.

Legea este valabilă şi pentru copiii ale căror mame sunt minore sau pentru copiii care consumă droguri ori au probleme cu legea. Mai mult va fi înfiinţat şi Observatorul Copilului prin care vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi minorii care sunt la risc de a fi separaţi de familii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt