La Urgenţă, de 64 de ori în două luni

Situaţie şocantă la Urgenţe, la Oradea. Un tânăr, consumator de cocaină, a mers la UPU de 64 de ori în doar două luni. Voia să vadă dacă nu cumva a avut infarct miocardic. Investigaţiile medicilor nu i-au fost însă suficiente. Citise pe internet că există şi alte verificări care se pot face. Drept urmare, a acuzat cadrele medicale că nu iau toate măsurile necesare pentru a-i evalua starea de sănătate. Ca acest tânăr, sunt mii de persoane care aglomerează urgenţele spitalelor cu motive puerile.

Numărul celor care au apelat la serviciile cadrelor medicale din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea s-a dublat anul trecut, comparativ cu anul 2021. Printre cei care au sufocat camera de gardă se numără şi cei cu adicţii, fie că vorbim despre consum de alcool sau de droguri. Cunoscut este cazul unui narcoman, care într-o perioadă scurtă de timp, s-a dus la UPU de zeci de ori, pentru aceeaşi problemă. De fiecare data el era nemulţumit de investigaţiile medicilor.

Altă categorie de oameni care aglomerează urgenţa orădeană sunt cei care au nevoie de schimbarea pansamentului şi se reîntorc de la centrele de permanenţă pentru că acolo cei responsabili nu au materialele necesare tratamentului.

Potrivit lui Raed Arafat, în anul 2021, unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe din România, au tratat aproape două milioane şi jumătate de pacienţi. În anul 2022, creşterea a fost una extrem de spectaculoasă, numărul pacienţilor din UPU fiind de peste 4 milioane şi jumătate.

Sistemul de sănătate trebuie să ofere însă o alternativă pacienţilor care ajung în UPU cu non-urgenţe. În acelaşi timp, spun unii specialişti, încă mai avem de lucrat la capitolul educaţie medicală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt