La fiecare trei ore o femeie moare de cancer la sân

La fiecare trei ore o femeie moare de cancer la sân

13 octombrie este Ziua Internaţională fără sutien. Femeile din întreaga lume sunt încurajate să nu mai poarte sutien astăzi, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor cancerului mamar. Numai la noi în ţară, zilnic, peste 20 de femei primesc diagnosticul de cancer la sân. Ziua de azi le reaminteşte femeilor să meargă la controale periodice pentru că multe tipuri de cancer mamar pot fi tratate dacă sunt descoperite la timp.

Luciana Indrea, realizatoarea emisiunii ,,Sănătate cu stil" este una dintre supravieţuitoarele în lupta cu boala. În luna august a anului trecut, un control anual i-a schimbat viaţa. În doar trei săptămâni a primit diagnosticul. Cancer la sân! Luptătoare din fire, Luciana a reuşit să învingă boala după an de tratament. Acum vrea să le ofere putere, dar şi ajutor femeilor care trec prin aceeaşi luptă.

Din păcate, în România femeile ajung târziu la medic, abia atunci când se află în stadiile 3 sau 4 ale bolii.

Prevenţia este extrem de importantă. Între 20 şi 30 de ani o femeie trebuie să-şi facă o ecografie mamară la un interval de 3 ani pentru a se asigură că este bine. După vârsta de 40 ani este recomandată mamografia.

România, Grecia şi Slovacia au rămas singurele ţări europene care nu au un program naţional de screening mamar. Nu stăm bine nici la capitolul reconstrucţii mamare.

foto: cancer360.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt